DA LI SE POŠTUJE LOKDAUN U AUSTRIJI: Kretanje građana nadležni prate preko QR kodova i mobilnih telefona

Austrija je u ponedeljak uvela potpuni lokdaun za sve građane – i vakcinisane i nevakcinisane, a od 1. februara uvodi se i obavezna vakcinacija.

Foto: Lisa Leutner/ Tanjug/AP

U ponedeljak 22. novembra, u Austriji je prvi dan četvrtog lokdauna, a koliko se lokdaun poštuje teško je reći, s obzirom da je razlika u tome što tokom ovog aktuelnog lokdauna rade škole.

Većina dece ide u školu, uprkos tome što nije obavezan odlazak, a deci čiji su roditelji odlučili da ne idu u školu, organizovana je onlajn nastava.

Kada je reč o mobilnosti građana koja se prati kroz javni prevoz, signale mobilne telefonije i skeniranja QR kodova kovid propusnica, na osnovu jučerašnjeg dana deluje da se građani kreću kao tokom prethodnog lokdauna kada je broj putnika u javnom prevozu pao za oko 40 odsto.

Teško je reći da li se lokdaun poštuje ili ne poštuje, jer se građanima dopuštaju nekoliko mogućnosti da se izađe iz kuće – dozvoljeno je otići na posao, u prodavnicu i u šetnju, što ne može policija da kontroliše.

Cilj lokdauna je preseći broj zaraženih jer je juče u Austriji zabeleženo 14.000 novih slučajeva – najviše od početka epidemije ponedeljkom.

Lokdaun bi trebalo da motiviše ljude da se vakcinišu, ali i služi tome da se preskoče prvi dani adventa, kada su svi napolju i kada se ide na božićne sajmove.

Za one koji su vakcinisani lokdaun se završava 13. decembra, dok će nevakcinisanima biti ograničeno kretanje.

Na lokdaunu su insistirale druge federalne jedinice, a ne Beč. Najgora situacija je u pokrajini Salcburg.

Otpor građana postoji, najveći protesti održani su u subotu, ali stručnjaci za ljudska prava poručuju da obavezna vakcinacija nije protivustavna i da ljudsko zdravlje pojedinca u vreme pandemije nije privatna stvar.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker