Grom prepolovio vrbu i zakrčio Spomen česmu u Topolovniku

Nedavno nevreme koje je pogodilo stiški kraj i nadaleko poznate ravnice u Braničevskokm okrugu, pričinilo je manje štete.

Jedna od njih odnosi se na Spomen česmu, koju su na samom ulazu u Topolovnik, davne 1958. godine u čast poginulim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu podigli predstavnici lokalnog SUBNOR-a, kako bi se putnici namirnici koji prolaze tuda okrepili hladnom i veoma kvalitetnom vodom i, dok piju i toče vodu, upoznali sa herojima iz tog kraja, koji su za slobodu poližili svoje živote.

Naime, tokom nevremena grom je udario u jednu veliku vrbu koja se nalazila tik pored Spomen česme. Od siline groma vrba se prepolovila i sa svojom krošnjom pala pored česme, zatvorivši prilaz do nje. Sama česma nije pretrpela oštećenja, ali putnici koji bi hteli da utole žeđ i da hladnu vodu ponesu sa sobom tokom putovanja, zbog preprečenog drveta tik pored mlaznica sa vodom, to nisu mogli da učine. Tako su postali koloteralna šteta udara groma. Potpisnik ovih redova koji se vraćao sa terena iz Velikog Gradišta, koji svaki put kada prolazi tim putem uzima vodu sa ove česme, uz dosta napora, pomerivši pale grane, došao je do česme i natočio „najbolje“ piće na svetu. Mnogi koji su to hteli,ali nisu smeli ili mogli da priđu česmi zbog zakrčenja i straha da iz granja ne izađe neka zmija, koje su viđane pored česme. Doduše, to su bile neotrovne zmije, mahom belouške ili smukovi, ali strah od njih je pobeđivao.

Kako nam je rekao jedan meštanim koji u blizini ima njivu, ovo drvo veće nekoliko dana stoji u stanju kojeg smo zatekli i niko od nadležnih ne preuzima nikakve mere, kako bi se uklonilo i omogućilo „žednima“ neometan pristup česmi.

TPKNEWS/M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker