NAPAD PASA LUTALICA: Evo kako doći do odštete i više od 100.000 dinara, ako vas je ujela lutalica

Broj zahteva građana za naknadu štete nanesene napadom nevlasničkih pasa raste iz godine u godinu, a u slučaju teških telesnih povreda visina odštete može iznositi i više od 100.000 dinara.

Statistički podaci govore da prosečna visina naknade u zaključenim ugovorima o vansudskom poravnanju iznosi od 20 do 25 hiljada dinara, što dokazuje ujednačenost težine samih telesnih povreda, koje se uglavnom kvalifikuju kao lakše. Samo prošle godine iz budžeta opštine Veliko Gradište isplaćeno je građanima više od tri miliona dinara odštete zbog ujeda pasa lutalica.

Međutim, kod povreda koje su kvalifikovane kao teške telesne povrede, a koje su na sreću izuzetno retke, visina naknade štete je primereno viša i u ekstremnim slučajevima može iznositi i preko 100.000 dinara. Svaki slučaj ima svoje specifičnosti, te se shodno tome i pristupa njegovom rešavanju, između ostalog i u smislu visine naknade štete.

Ipak, proces koji vodi do isplate takve sume novca nije jednostavan, pa procedura naknade nematerijalne štete za povrede nanesene ujedom pasa lutalica podrazumeva nekoliko stavki. Pre svega, podnošenje zahteva građana za naknadu štete gde se navodi kratak opis događaja, lični podaci povređene osobe i kontakt telefon, sa priloženim kopijama lekarskih izveštaja, što je obavezna dokumentacija, dok fotografija povrede nije obavezna ali je poželjna.

– Razmatranje podnetih zahteva vrši Komisija za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete od povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa u postupku vansudskog poravnanja uz obavezno prisustvo podnosioca zahteva, odnosno povređene osobe. Po postizanju dogovora oko visine nanknade sačinjava se, zaključuje i realizuje ugovor o vansudskom poravnanju između Opštine i povređene osobe – navode nadležni.

Za sačinjavanje ugovora o vansudskom poravnanju potrebno je dostaviti kopiju lične karte ili očitan čip sa lične karte, kao i kopiju kartice tekućeg računa građana, odnosno potvrdu banke o posedovanju tekučeg računa, Zaključeni ugovori se realizuju uplatom ugovorenh iznosa isključivo na tekuće račune.

Građani se mogu žaliti i na napade drugih životinja

S obzirom da su psi vrsta koja je najzastupljenija među populacijom nevlasničkih životinja i da se shodno tome najveći broj zahteva za naknadu štete odnosi na povrede nanesene od strane pasa. Svoja prava vezana za štetne događaje koji za posledicu imaju povrede nanesene od strane drugih vrsta životinja, što je izuzetno retko i vezano za specifične okolnosti, građani mogu ostvarivati koristeći druge zakonske mogućnosti.

TPKNEWS

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker