USPEŠNA AKCIJA: Opština Veliko Gradište i Golubac prvaci u naplati poreza na imovinu

Opština Veliko Gradište i Golubac uspele su da udvostruče naplatu poreza na imovinu i od tog novca finansiraju projekte od vitalne važnosti za razvoj svojih zajednica.

U decembru 2013. godine, projekat Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji koji finansiraju Švajcarska agencija za razvoj i saradnju – SDC i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke – BMZ, a sprovodi Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ, pokrenuo je pilot inicijativu u devet opština istočne Srbije (Golubac, Veliko Gradište, Boljevac, Zaječar, Negotin, Majdanpek, Sokobanja i Knjaževac).

Tokom 2015.godine, region istočne Srbije zabeležio je povećanje stope naplate poreza na imovinu od 123 odsto, zahvaljujući finansijskoj i tehničkoj pomoći projekta “Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji”. Poboljšana naplata dovela je do dodatnih sredstava u budžetima opština od oko 1.643.000 evra koji će biti investirani u razvojne prioritete opština i poboljšati kvalitet života svih građana.

Model koji su uveli GIZ i SDC fokusirao se na registrovanje svih oblika imovine umesto na povećanje poreskih stopa i dodatno opterećivanje građana. – Pristup koji je primenilo ovih 9 opština je pravedniji, jer sada svi plaćaju poreze. To znači da će na duži rok ljudi plaćati manje, ali će lokalna samouprava i dalje imati više sredstava nego ranije -, objašnjava Aleksander Grunauer, vođa tima Projekta.

Od 2013. godine, Projekat je organizovao brojne radionice i obuke za zaposlene u lokalnim poreskim administracijama (LPA), gde su stekli korisna znanja, informacije i veštine koje primenjuju u svom svakodnevnom radu. – Radionice su nam pomogle da poboljšamo redovnu i prinudnu naplatu poreza i da efektivnije primenjujemo zakonske odredbe -, kaže Tatjana Stojić, šef LPA iz Velikog Gradišta.

Dodatna podrška Projekta je došla kroz Podsticajni fond SDC-a od milion švajcarskih franaka namenjen opštinama koje su ostvarile najbolje rezultate u naplati poreza. Najboljih pet opština – Boljevac, Negotin, Sokobanja, Veliko Gradište i Zaječar, dobili su sredstva u iznosu od 75.000 do 400.000 franaka za finansiranje prioritetnih razvojnih projekata. Projekti se fokusiraju na razvoj turizma, energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i poboljšanje javnih usluga. Građani su od samog početka bili obavešteni o reformi poreza na imovinu i njenom cilju, kroz kampanju za podizanje svesti „Naš novac gradi naš grad“, koja je sprovedena u svim opštinama. Učešće građana u lokalnim odlukama u vezi sa selekcijom projekata koji će se finansirati iz poreskog suficita, organizovano je kroz informisanje u lokalnim medijima i organizaciju javnih debata i konsultacija. Na taj način su građani ne samo dobili informacije o razvojnim i infrastrukturnim projektima koje opština planira da podrži od novca poreskih obveznika, već su dobili i priliku da daju svoje predloge.

Odabrani projekti oslikavaju prioritete u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, a opštine su u određenoj meri finansijski učestvovale u realizaciji projekta. Veliko Gradište je postalo košarkaški centar u zemlji čime će ojačati i turistički potencijal u pogledu raspoloživosti sportskih i rekreativnih objekata.

Jedno od najznačajnijih postignuća ove inicijative je poboljšanje nacionalnog okvira za monitoring naplate poreza na imovinu, s obzirom da su kriterijume učinka vezane za naplatu poreza na imovinu zajednički razvili Ministarstvo finansija (MF), Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Projekat “Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji” (Projekat). Ovaj poduhvat je rezultirao činjenicom da je Ministarstvo finansija ove kriterijume uvrstilo u Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, čime je omogućena perspektiva za dugoročni podsticaj opštinama da budu proaktivnije i efikasnije u sprovođenju lokalne poreske politike.

Kroz međuopštinske radne grupe i Stalnu konferenciju gradova i opština, Projekat deli i razmenjuje iskustva sakupljena tokom ove inicijative sa drugim opštinama i gradovima. Glavni cilj je da se i ostale lokalne samouprave u Srbiji ohrabre da povećaju svoje izvorne prihode kroz primenu modela koji je pilotiran u Projektu i ostvare dodatna sredstva koja će investirati u ekonomski razvoj svojih zajednica.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker