NBS UPOZORAVA: Novčanice osme serije švajcarskog franka povlače se iz opticaja

Nacionalna banka Švajcarske je objavila da je od 30. aprila 2021. godine počela sa povlačenjem iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS će omogućiti dodatni vremenski period građanima da kod poslovnih banaka izvrše zamenu tih novčanica bez naknade, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka.

Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao pomenute novčanice, NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine.

Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će biti omogućeno da takođe bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka.

Iz NBS su napomenuli da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke i ovlašćeni menjači u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše otkup istih, a u slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene/otkupa.

Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske, navodi se u saopštenju NBS.

(Tpknews.com/Beta)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker