BILANS PRVIH 100 DANA VLASTI: Čelnici Velikog Gradišta nastavili gde su stali pre izbora!

Čelnike Velikog Gradišta korona omela samo u održavanju kulturnog programa, sve ostalo obavili prema planu.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište/Foto: M.V.

Na izmaku 2020. godine, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, sumirao je rezultate rada u prvih 100 dana nove lokalne vlasti.

„Veoma sam zadovoljan onim što smo do sada uradili. Mi smo, praktično, nastavili tamo gde smo stali na kraju prethodnog mandata. A dobili smo još jedan, jer su nam građani ukazali poverenje na osnovu onoga što smo već uradili. Od 38 odborničkih mandata u lokalnoj skupštini, naša lista „Alekdandar Vučić – Za našu decu“ osvojila je 21 mesto“, rekao je Milić.

U prvih 100 dana nove vlasti nastavljeni su ili završeni brojni projekti. Asfaltiran je kilometar puta Tribrode-Makce, dva kilometra puta Srednjevo-Beranje, staza u Velikom Gradištu, rešen problem na putu za Srebrno jezero, Nastavljena je i obnova Doma zdravlja, narednih dana okončava se prva faza.

„Montira se novi rendgen, a nabavili smo i ultrazvuk. U sklopu prekogranične saradnje sa Rumunima nabavićemo još četiri ultrazvučna aparata“, rekao je Milić.

Završeno je i priključivanje Kumana i Topolovnika na centralni vodovod koji se snabdeva sa vodoizvorišta Ostrovo. Projekat vodosnabdevanja nastaviće se i naredne godine.

„Imali smo sastanak sa gradonačelnikom Požarevca i predstavnicima njihovog vodovodnog preduzeća, jer mi imamo višak vode, pa ćemo obezbediti da se njome snabdevaju i Kličevac i Rečica, kao i Bare, Beranje i Kasidol“, kazao je Milić.

Foto: M.V.

Naredne godine planira se asfaltiranje više ulica u gradu i uređenje lokalnih puteva, izgradnja sistema za prečišćavanje voda vrednog 7 miliona evra, gradska kanalizacija, sanacija deponije, a počeće i odvoz smeća u reciklažni centar u Požarevcu.

Gradiće se i šetna staza Zatonje-Ram, a planira se i zatvoreni bazen, ako ne naredne godine, onda sigurno tokom mandata aktuelne vlasti.

„Sarađujemo sa državom u gradnji brze saobraćajnice do Golupca, radimo i na gradnji aerodroma, sad sledi otkup zemljišta“, najavio je Milić.

Radilo se i na uređenju plaža u Zatonju i na Srebrnom jezeru, nastavlja se saradnja sa košarkaškim kampom Teodosića, planiraju i veslački kamp.

U decembru će biti promocija knjige povodom obeležavanja 40 godina od kako su bili prvaci u odbojci u tadašnjoj Jugoslaviji.

Završena je i nova sportska hala, koja je počela sa radom, a planira se i svečano otvaranje. U svakom slučaju, ništa do sada nije trpelo od planiranog, nisu ni javne nabavke obustavljene, samo se odustalo od kulturnog leta, zbog epidemije.

„Mi ove godine nismo imali gubitke u turizmu, još nam se i povećala posećenost, jer građani zbog pandemije nisu išli u inostranstvo. Nadamo se da će tako biti i sledeće godine“, rekao je Milić.

On je naveo da će za sledeću godinu biti povećani sadržaji za turiste, među kojima je i izgrađeni zatvoreni bazen firme „Silver lejk“.

Foto: M.V.

Što se tiče izgradnje novih turističkih objekata, u pregovorima su sa investitorom iz Nemačke za gradnju hotela od 10 miliona evra. Taj projekat je za sada na čekanju zbog pandemije, ali će se kasnije nastaviti.

„Što se tiče budžeta, sve obaveze smo izmirili, a imamo i ušteđena sredstva. Za narednu godinu planiramo budžet u visini od oko 740 miliona dinara, približno ovogodišnjem. Budžet se redovno puni, a nismo povećali namete za preduzetnike. Iz budžeta pomažemo i ugrožene. Obezbedili smo ranije zaštitne maske za njih, kao i 3.000 paketa pomoći. Dodeljivali smo i auto sedišta za bebe, ali neki ih roditelji već imaju ili prodaju dobijena, pa ćemo sada poklanjati vaučere od 10.000 dinara, da u apotekama nabave šta im treba“, rekao je Milić.

Što se tiče predstojećeg dočeka Nove godine, grad će biti skromno okićen, ukrasima od ranijih godina.

„Ove godine raspisana je javna nabavka od oko 600.000-700.000 dinara, da se nabave novi ukrasi, ali jasam tu nabavku stopirao, pa ćemo deo tog novca, oko 300.000 dinara, preusmeriti za bolesnu decu. I ove godine, kao i prošle, nećemo nabavljati rokovnike i prmotivni materijal, već će se pomoći lečenje dece“, rekao je Milić.

GRAĐANI

„U pripreme za novi budžet uključili smo i građane preko anketa i upitnika, kako bi i oni iskazali svoje sugestije i predloga. Ispostavilo se da se oko 70 odsto onog što vlast planira, poklapa sa željama građana“, rekao je Milić.

POMOĆ DRŽAVE

„Predsednik Vučić kod nas je bio nekoliko puta, posetila nas je i premijerka Brnabić, dolazili su i ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Branko Ružić. Država je prepoznala naš trud i rezultate i zato sa njom imamo odličnu saradnju, pa se nadam da će tako biti i ubuduće“, napomenuo je Milić.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker