UZ ZVUKE VIOLINE: Završen 23. Festival “Carevčevi dani“ u Velikom Gradištu (VIDEO)

Završno veče 23. Muzičkog festivala “Carevčevi dani“ obeležilo je takmičenje violinista uz pratnju narodnog orkestra RTS-a, na letnjoj pozornici u Velikom Gradištu.

Poslednji i finalni dan Festivala otpočeo je okruglim stolom, na kome je promovisana IX knjiga “Narodne igre“ Danice i Ljubice Janković dok je najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista, održan u večernjim satima na letnjoj pozornici na obali Dunava. Besednik, koji je i otvorio završno takmičenje ove svečanosti, bio je Milivoje Mihajlović, direktor Radio Beograda koji svake godine nesebično pomaže održavanje ovog takmičenja.

U konkurenciji 11 vrsnih violinista, žiri u sastavu Novica Stojimirović, Nenad Stanić i Ilija Pavlović, dodelio je prvu nagradu Sofiji Živić, dok su drugo mesto delili Kristina Višnjić i Vojislav Živić. Treća nagrada otišla je u ruke Larise Kopić i Andrije Jankovića. Sofiji je pripala novčana nagrada u iznosu od 30 hiljada dinara, Monografija “Od zlata gudalo“, statueta Vlastimira Pavlovića i vrhunski primerak violine, dar umetnika, proizvođača violina, Jana Nemčeka iz Kovačice koji svake godine najuspešnijeg izvođača daruje ovim melodičnim instrumentom. Drugonagrađenima je dodeljena novčana nagrada u iznosu od po 20 hiljada, a trećeplasiranima po 10 hiljada dinara. 

Uz ove, dodeljene su i specijalne nagrade Festivala – nagrada Muzičke produkcije RTS-a otišla je pobednici Sofiji Živić koja će sa Narodnim orkestrom RTS-a snimiti kompakt disk “Carečevi laureati“ dok su nagrada publike, nagrada za najbolje izvedenu pesmu i  nagrada za najbolji scenski nastup pripale Kristini Višnjić. Za  najbolje izvedeno kolo, žiri je nagradio Vojislava Živića, a najmlađi učesnik bila je Danica Tašić. 

U revijalnom delu ove večeri, nastupili su Milan Topalović Topalko i Marija Jović, pobednica pevačkog takmičenja prošlogodišnjeg Festivala, sa repertoarom izvorne narodne muzike.

Trećeg dana Festivala u Velikom Gradištu održano je pevačko takmičenje na kojem je nastupilo 16 interpretatora narodnih pesama, u pratnji Narodnog orkestra RTS-a, pod upravom Vlade Panovića. Žiri koji su činili Snežana Đurišić, mr Mirjana Drobac i Marta Blagojević, prvu nagradu dodelio je Marijani Pešić, drugu Stevi Saviću i treću Dragani Videnović. Njima su dodeljene nagrade u iznosu od 20 hiljada dinara i knjiga “Svilen konac“ Saveza amatera za prvo mesto te 15 i 10 hiljada dinara za drugo i treće mesto.

Publika je u revijalnom delu programa uživala i u nastupu estradne umetnice Snežane Đurišić i Tadije Mutavdžića, laureata violinskog takmičenja 22. Festivala.

I ove godine program je počeo izložbom gradištanskih umetnika na temu Vlastimira Pavlovića Carevca. Nastavljen je svečanim koncertom „FMU – Carevcu“ te velikim koncertom“Svilen konac“ ANIP-a „Vlastimir Pavlović Carevac“ i gostujućeg društva iz Dinjaša u Rumuniji na letnjoj pozornici.

U Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ predstavljen je festivalski časopis „Carevčeva lira“ i knjiga „Dragiša Nedović, život i delo“, a u večernjim časovima na letnjoj sceni, u okviru „Carevčevog podijuma“, publika je imala prilike da pogleda projekciju filmova o Carevcu i Žanki Stokić. U selu Carevcu je, kao i prvog dana u Velikom Gradištu, upriličeno svečano polaganje venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca uz prigodnu besedu i kulturno-umetnički program.

Sve dane Festivala takmičari su se za finalno veče pripremali na Letnjoj akademiji narodne muzike (LANAM).

Festival je otvorio predsednik opštine i predsednik Organizacionog odbora Festivala, Dragan Milić, dok je umetnički direktor Festivala bila mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a, a predsednik Umetničkog saveta, mr Nikola Rackov.

Muzički festival je organizovao Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja.

I ovu svečanost obeležio je veliki broj posetilaca, turista i drugih uvaženih gostiju, a ljubitelji violine i poštovaoci lika i dela barda srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca, uživali su ovih dana, pored nezaboravnih glasova i zvukova violine, i u čarima Dunava, Peka i Srebrnog jezera.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker