KOSTOLAC: Petar Vefić dobija zasluženu stipendiju

Poštujući Zakon o sportu, Veće Gradske opštine Kostolac donelo je Pravilnik o raspodeli sredstava sa kriterijumima koji se moraju poštovati. Na održanoj konferenciji za medije ukazano je na njegovu primenu, a sve u cilju boljeg položaja dece i omladine koja se bave sportom.

petar-veic-dobija-zasluzenu-stipendijuIvan Savić, predsednik GO Kostolac je ovim povodom rekao, da je jedan od najvažnijih zadataka lokalne samouprave stvaranje što boljih uslova za bavljenje sportom dece i omladine.

“Gradska opština Kostolac je za 2016. godinu, uspela da obezbedi sredstva u iznosu od 22,5 miliona dinara, što je više nego duplo više od prošle i ranijih godina. Cilj nam je da se sredstva raspodeljena sportskim organizacijama troše na pravi način. Usvajanjem Pravilnika o obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje potreba i interesa u oblasti sporta na teritoriji GO Kostolac, zatim raspisivanjem javnih poziva, kategorizacijom, dodelom ugovora sportskim organizacijama u kojima se jasno definišu članovi i odredbe i preciziraju za koje namene i svrhe se novac može trošiti, uveli smo red u finansije, i troškove učinili transparentnim“, rekao je Savić i dodao, da je u 2016. godini najveći uspeh definitivno imala Sportska organizacija „Partizan“, a na osnovu uspeha pojedinca, maloletnog Petra Vefića, momka od 17 godina, koji je na Evropskom prvenstvu u gimnastici osvojio 9. mesto.

Kako je još dodao, Vefić ne predstavlja samo Kostolac već i Srbiju.

Podsetimo, krajem maja meseca, u kabinetu predsednika Savića, održan je prijem Petra Vefića, gde je postignut dogovor da se mladom gimnastičaru, poveća stipendija koja je iznosila 7.000 dinara. U međuvremenu, Petru Vefiću stipendija nije povećana, kao što je dogovoreno, a iznos sredstava opredeljen za SO „Partizan“ za 2016. godinu je 2.203.791,47 dinara, što je više nego duplo u odnosu na prethodnu i sve ostale godine.

Predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić, je sačekao finansijski izveštaj „Partizana“ o dotaciji za koju su 19. aprila ove godine dobili novac. Izveštaj o načinu trošenja sredstava dostavljen je sa zakašnjenjem od zakonom predviđenog roka. Po Ugovoru o dotaciji, „Partizan“ je bio u obavezi da izveštaj podnese do 15. jula, a učinio je to krajem avgusta.

Sportskoj organizaciji „Partizan“ je zatim, po odluci Veća Gradske opštine upućen poziv da se potpiše Aneks ugovora kojim bi se definisala isplata stipendije, a odgovor nikad nije stigao.

“To znači da u klubu ne vrednuju uspeh mladog sportiste kome je za postizanje vrhunskih rezultata potrebna i vrhunska ishrana i zdravstvena nega. Petar Vefić živi u četvoročlanoj porodici u kojoj samo otac radi, a sa 7.000,00 dinara teško da mogu vrhunski rezultati da se ostvare. Zato je tu Gradska opština Kostolac, Komisija za sport, koja ume da ceni i vrednuje rezultate, pa ćemo se postarati za to da Petar Vefić predstavlja Kostolac i Srbiju na svim narednim većim takmičenjima, a nadamo se i narednim Olimpijskim igrama, u čiji je olimpijski tim i ušao.“ – rekao je Savić.

Kako se navodi na sajtu GO Kostalac, obzirom da aneks nije potpisan, Veće Gradske opštine Kostolac donelo je Odluku da se Ugovor sa SO „Partizan“ raskine i da se preostala sredstva koja su bila namenjena toj organizaciji dodele Komisiji za sport na raspolaganje, a prevashodno će biti iskorišćena za finansiranje stipendija, prvo Petra Vefića, a dalje i druge dece i omladine čiji su rezultati u usponu. Predsednik Savić je ovom prilikom pozvao predsednike ostalih sportskih organizacija i klubova, da ukoliko imaju dece koja imaju vrhunske rezultate, da se obrate Komisiji za sport Gradske opštine  Kostolac i da te rezultate njima daju na uvid, kako bi se uzelo u obzir i stipendiranje te dece.

Takođe je navedeno, da u sportskom objektu, koji je proglašen za Nacionalni gimnastičarski centar, jedan od dva u Srbiji, vršena je i zloupotreba izdavanja istog, jer je za 1.000  do 2.000 dinara na sat, služio i kao mesto za proslavu dečijih rođendana, iako nema upotrebne dozvole za te namene.

Prema rečima predsednika kostolačke opštine staće se na put svakom vidu zloupotrebe u sportu i nijedan klub neće imati monopol nad sportskim objektima, jer će se napokon razrešiti i vlasništvo nad zemljištem, te će narednih dana, kako fudbalskim stadionom, tako i sportskom halom, upravljanje preuzeti Gradska opština Kostolac, a iste podjednako će koristiti svi, a pre svega deca i omladina.

TPKNES/GO Kostolac

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker