PEPEO PREPLAVIO SELO: Košava donela muke meštanima Klenovnika

Svedoci smo ovih dana da pojedini gradovi, kao što je Užice, muku muče sa zagađenim vazduhom.

Srećom, Požarevac takvih problema nema jer snažna  košava koja duva još od Božića je pročistila vazduh, kako u Požarevcu, tako i u celom Braničevskom okrugu. 

Užice nije imalo tu sreću  da mu košava pročisti vazduh, jer u tom kraju nema košave-prečisčaća, već im duvaju neki lagani vetrovi koji nisu snažni da im reši problem.

Ipak, jedno mesto u Požarevačkom kraju bukvalo je nagrabusilo zbog snažne košave koja danima ne prestaje. Naime, selo Klenovnik u blizini požarevca, koje teritorijalno pripada Gradskoj opštini Kostolac, ovih dana preplavljeno je velikom količinom pepela koji nanosi jak vetar sa pepelišta.

Naime, ovo pepelište se nalazi u neposrednoj blizini Klenovnika, gde se odlaže sav pepeo sa kostolačkih termo-elektrana, ali nije u potponusti sređeno, tako da kada duva košava pepeo se razveje u njegovoj okolini, obuhvatajući i samo selo.

Meštani ovog sela su ogorčeni zbog ove ekološke katastrofe koja ih svaki put pri pojačanom vetru, zadesi. Prema njihovim rečima ovako stanje je posledica neadekvatno urađenog pepelišta, mada je u njegovu izgradnju  po svim proisima i standardima EPS uložio značajna sredstva. Meštani smatraju da su sredstva odvojena za bezbedno odlaganje pepela, što znači da se ne razvejava po okolini, kako je ne bi ekološki zagađivao, netragom nestala.

– Ovo je neizdrživo. Pepeo nam je preplavio selo. Košava je selo napunila pepelom i kao magla ja od prasine. Ne smemo napolje da izađemo, jer nam ulazi u oči i usta. Stoku namirujemo sa maskama na licu i ne smemo da je puštamo napolje, kako se ne bi ugušila. Pepeo nam je preplavio prozore i fasada i moraćemo da uložimo značajna sredstva da ih očistimo i sredimo -u glas, svi do jednog ogorčeni, pričaju meštani Klenovnika i dodaju da je Eps finansirao projekat pepelista ali nikad nije realizovano opepeljavanje po projektu a za to će neko morati da odgovara, jer su sredstva za to bila odvojena.

Oni pozivaju nadležne da dođu u Klenovnik, kako bi im pokazali  papire o pepelistu i snimke pepela na kucama i ispred njih. U suprotnom, organizovaće proteste ped opštinom i upravom kostolačkog kombinata, a o svemu ovome obavestiće gradonačelnika Požarevca i Ministarsto za zaštitu životne sredine.

M.Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker