ČIST VAZDUH ZA ZDRAV ŽIVOT: Veliko Gradište dobilo pogon za prečišćavanje vazduha

U Fabrici ulja “Dunavka“ u Velikom Gradištu danas je svečano pušten u rad pogon za prečišćavanje vazduha čija je vrednost 500.000 evra.

Foto: Promo

Događaju od važnosti za očuvanje životne sredine i kvaliteta života stanovnika opštine Veliko Gradište prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i Fabrike “Dunavka“ sa višim potpredsednikom i generalnim direktorom Delta Agrara Dejanom Jeremićem.

Prisutni su na samom početku imali prilike da pogledaju film o čevorogodišnjem radu fabrike, od preuzimanja do danas.

– Pre samo četiri godine, komapanija Delata Agrar kupila je Dunavku iz stečaja i danas imamo fabriku sa 80 zadovoljnih zaposlenih koji dolaze na svoj posao, imamo uloženih 15 miliona evra investicija. Većina tih investicija se odnosila na zanovljenje proizvodnje, ulaganje u proizvodnu opremu, proširenje skladišnih kapaciteta, ali ono što smatramo jednako važnim, i važnijim od toga, je da radimo na projektima koji se ne tiču direktnih proizvodnih procesa i rezultata već na projektima koji se tiču bezbenosti i zaštite na radu, projekata koji se tiču zaštite životne sredine. Upravo jedan takav projekat, za nas sve veliki, je sistem, odnosno jedan kompletan novi pogon za prećišćavanje vazduha, odosno izduvnih gasova – , izjavio je u uvodnom obraćanju direktor “Dunavke“ Aleksandar Živković, zaslužan za izgradnju ovog sistema.

Direktor “Dunavke“ Aleksandar Živković/Foto: Promo

On je, ovom prilikom, zahvalio i kompaniji Irma, izvođaču radova, kao i opštini i predsedniku Draganu Miliću za podršku, napomenuvši da su se rezultati merenja već pokazali mnogo bolji od očekivanih, u skladu sa svim standardima.

Živković je istakao da je ambicija “Dunavke“ da budu najbolji primer u sredini u kojoj rade i žive, ali i da fabrika, kao sponzor i donator, učestvuje u brojnim dešavanjima i akcijama u opštini, naročito tokom perioda korone te pomažući lokalne škole.

Da su zajedničkim snagama prebrodili period krize i izlazak iz stečaja, podsetio je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, rekavši da je srećan zbog rezultata i što mašine nisu otišle na otpad već je fabrika prodata i radi uspešno i punim kapacitetom.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić/Foto: Promo

– Zadovoljstvo je što oko 100 porodica živi od ove fabrike, prima redovno platu. Sve drugo što radimo, asfaltiranje, kanalizacija.., je u redu, ali kada proradi jedna fabrika, to je veoma značajno. Direktan uticaj fabrike je na život grada i indirektan što poljoprivredni proizvođači Braničevskog okruga i šire imaju sigurno mesto gde da prodaju svoje proizvode – , rekao je Milić.

On je dodao i da je ovo primer dobre prakse saradnje privrede i opštine kako su ostvareni planovi od pre dve godine da se reši zagađenje vazduha što i druge fabrike treba da prihvate.

Predsedniku je pripala čast da sistem digitalno pusti u rad, pri čemu su zvanice imale priliku da na ekranima vide kako dim iz dimnjaka potpuno nestaje.

Foto: Promo

Nakon obilaska novog pogona za prečišćavanje vazduha, u prisustvu autora, gradištanskog akademskog slikara i vajara Nikole Pršendića, otkrivena je skulptura suncokreta, simbola ove fabrike i grada, izrađena od recikliranog materijala.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker