PLAŽA KOD OGLEDALA: Nekad je bila oaza za izletnike, sportske ribolovce i kupače, sada je deponija otpada

Nekada je kupalište na Peku na ulazu u Kučevo iz pravca Požarevca, “Kod ogledala” bilo oaza za izletnike, sportske ribolovce i kupače, mesto okupljanja mladih u letnjem periodu. Tako je bilo sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Kupača na ovoj plaži više nema, a sve ja manje i ribolovaca.

Foto: TPKNEWS

Kupalište “Kod ogledala” je dobilo ime po saobraćajnom ogledalu namenjeno poboljšanju preglednosti na putu u presečencu ali je izistinski oslikavalo i ogledalo popularne plaže kučevljana sa najvećom dubinom reke i najčistijim mestom. Još uvek se pamte slike uređene peščane obale i korita Peka, žagora i smeha mladih ali i onih malo starijih, zvuk gitare i horske pesme, koje su na trenutak prekidali najhrabriji skokovima u vodu i dugotrajnim ronjenjem.

Priča koja se nažalost ponavlja iz godine u godinu da Kučevljani na 38 stepeni Celzijusa nemaju gde da se rashlade jer je reka Pek zagađena a bazen u hotelu Rudnik preskup za njihove ionako siromašne novčanike.

Danas je plaža “Kod ogledala” zarasla u korov i rastinje a uzgred tu se nalazi i velika količina otpada koja para oči svima. Nekada jedna od najčistijih reka, iz koje se pila voda i u kojoj su se odrasli i deca kupali, sada je deponija od najrazličitijeg otpada i ruži sliku ovog kraja. Kao fil na tortu, zagađenju Peka doprinosi kineska kompanija “Zi Đin” vlasnik rudnika u Majdanpeku koja povremenim nekontrolisanim ispumpavanjem otpadnih voda sa primesama teških metala ovu reku čini gotovo mrtvom.

Dok aktuelna vlast u Kučevu sprovodi akciju “Čista Srbija”, reka Pek i sve oko nje na najasniji način oslikavaju ekologiju opštine i ogledalo njihove vlasti.

Umesto da se reši problem reke Pek i izgrade otvoreni bazeni, sve aktivnosti opštinske vlasti usmerene su ka zadovoljenju potreba njihovog naprednjačkog “gazde” koji se u vrelim danima rashlađuje vozeći kroz Kučevo na skvadu, bez kacige, go do pojasa u papučama pored nezainteresovane policije, demonstrirajući silu, smejući se u lice građanima Kučeva.

Žiteljima ove opštine jedino preostaje da hlade svoje noge u lavoru nadajući se da će jednog dana ipak doći do promena u ovoj opštini a onda možda nekada popularna plaža “Kod ogledala” ponovo oživi.

(Dopisnik1 tpknews.com iz Kučeva)

19 Komentari

 1. Došao sam do zaključka da Milogorac vrši pritisak na Rajičića i Mikića da ne reaguju na to što se svakodnevno zagađuje Pek kako bi naterao građane da se kupaju u bazenu hotela po ceni od “samo” 1200 dinara.

 2. U Majdanpeku sam vodio decu na kupanje u tri bazena.Ulaz besplatan.Taj Aca karatista dere kožu narodu.Po nekim mojim saznanjima planirao je da ulaznice za kupanje na bazenu budu 2000 dinara pa je odustao kada su građani saznali.

 3. Eto zašto Rajičić i Mikić ćute.Baš ih briga što ZiĐin i deponija svakodnevno zagađuju Pek, njima je bitno da ispoštuju brata Acu karatistu,uvukli mu se u “ljubicu”a građani ako hoće da se kupaju neka idu u hotel kod brata Milogorca po ceni od 1200 dinara.

 4. Milagarcu nije u interesu da se sredi obala Peka,ne bi li tako privukao meštane da se kupaju u njegovom smrdljivom bazenu.

 5. Hotelski orkestar se odlično ušemio.Dok Perišić Aco hoce da natera narod da se kupa u bazenu hotela jer nema drugog izbora po astronomskim cenama,Rajičić i Mikić se kriju od građana i idu po selima da “šatro” gledaju puteve jer znaju da ih građani svakodnevno psuju i spominju(da ne kažem šta)zato što ništa ne rade po pitanju zagađenje reke Pek.

 6. Lepo kaže meni đed Radoje,e moj sinko od kad nam je doša ova naš zemljak u Kučevo mi ni noge ne smijemo da turimo u rijeku Pek,mašala!

 7. Smeće su bacili Kučevljani. Da im je stvarno stalo do čiste plaže organizovali bi radnu akciju i vratili joj stari sjaj. Ovako kukaju i čekaju da neko drugi očisti njihovo smeće umesto njih. Ogledalo kulture naroda u Srbiji. A posle nam krivi Turci.

   1. Za vreme Tita znao se i red a poštovao se i zakon. Omladina je onda bila po radnim akcijama, pomagala roditeljima i učila a danas im je prioritet droga, alkohol i sexs za novac. Uporedite ta dva vremena i iskreno priznajte sebi koje je bolje. Pozdrav za sve koji pamte neka bolja i lepša vremena.

  1. Nisu krivi kinezi,narod je nezadovoljan ovom mafijaškom državom i iz besa baca smeće gde god stigne. Evo jednog primera: gazda ovih naprednjaka se pre neki dan vozi onim njdgovim skvadom ili kako se već zove,bez kacige,prolazi pored policije a oni okreću glavu na drugu stranu a mene čim negde krenem s traktorom odmah me zaustave i kazne zbog levog žmigavca ili zato što mi ne radi stop svetlo. Dosta nam je više bahaćenja pojedinaca.

 8. Es scheint, dass die Polizei in Kucevo nur ehrliche Menschen verfolgt und bestraft. Die Polizei darf Milagarac nicht einmal ansehen. Vielleicht kann die Polizei kostenlos im schimmeligen und verpilzten Pool des Rudnik Hotels schwimmen?

 9. Opština od države dobila milione za ekologiju,preko 180.000 evra od ZiĐina.Šta radi JKP na čelu sa onim debilom Drikićem?Hvalili su se da su postavili veliki broj kamera na deponiji i da ce da podnose krivicne prijave protiv onih koji bacaju smece pored Peka.I sta su uradili od toga,ništaaaaa.Ovo smece na bivšoj plaži KOD OGLEDALA je smece sa deponije koje je voda nanela kada se desila poplava,odnosno izlivanje Peka.A ko je za to kriv?Nisu ni Kinezi,ni Indijci,ni građani,kriva je Opštinska vlast jer je postavila debila za direktora JKP.Da je JKP na vreme očistilo korito reke Pek,nikada se ne bi ovo desilo.

 10. Priča mi tata da je na toj plazi “KOD OGLEDALA”dolazila ekipa od dvadesetak momaka i devojaka.Tu su se kupali,pekli kukuruz i uz zvuke gitare pevali u to vreme najbolje i najlepse pesme.Dolazili su i pecarosi,jer su na toj dubini pecali ogromni skobalji,mrene,klenovi.Seća da je tu dolazio i Dzina i hvatao rukama mrene dugačke kao noga.Setio se tata i neke prelepe Hrvatice kojoj se danima udvarao🤣🤣

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker