EVROPSKI LIDERI UZVRAĆAJU UDARAC: Srbija može da krene u „rikverc“ na svom putu ka EU

Odbijanjem da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Srbija daje Evropskoj uniji dobar razlog da prvi put primeni princip reverzibilnosti u pristupnim pregovorima.

Srbija, Evropska unija, Aleksandar Vučić/Foto: Profimedia/Ilustracija

Reverzibilnost je deo promene metodologije pregovora za koju se pred dve godine odlučno zalagao francuski predsednik Emanuel Makron.

To znači da, kada zemlja kandidat ne napreduje ili čak nazaduje u nekim važnim oblastima, EU može uzvratiti istom merom, preokrenuti i preokrenuti pregovore nekoliko koraka unazad.

Srbija kao kandidat ima obavezu da se pridržava evropskih sankcija jer je to deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Svi kandidati manje-više ispunjavaju ovu obavezu, osim Turske, ali Turska je poseban slučaj jer njen put ka članstvu u EU ne postoji godinama (dok u slučaju Srbije svi tvrde da postoji).

A tu je i Srbija, koja iz raznih razloga ne želi da uvodi sankcije Rusiji. Neki od njih su legitimni, ali se mogu prevazići ako postoji volja.

Sam princip reverzibilnosti deo je nove metodologije proširenja EU koja je usvojena je početkom 2020. godine, na insistiranje Francuske.

Ona u osnovi predviđa tematsku podelu nekadašnjih preko 35 poglavlja na šest klastera koji objedinjuju teme – vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agedne i povezivanja, poljoprivrede i resursa i spoljnih odnosa.

Srbija je posle dve godine zastoja u pregovorima, u decembru prošle godine otvorila klaster 4, koji se tiče zaštite životne sredine.

Uz ovaj klaster, tokom prošle godine ispunila je i tehničke kriterijume za otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i inkuzivni rast), ali sve prognoze ukazuju na to da do otvaranja ovog klastera neće doći upravo zbog neusklađivanja sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

7 Komentari

  1. Srbija je uvek “na dobrom putu”. I rikverc je (dobar) put za Srbiju, ovakva kakva je i sa ovakvim liderima, jer za bolje i nije (mislim sine da se ne brukamo u svetu, bolje ostati zakopam u svojoj jazbini).

  2. Da su imali iskrene namere da nas prime u Evropsku Uniju uradili bi to do sada. Njihovo bombardovanje ne zaboravljamo, tako da daleko im lepa kuća. Ne želimo da živimo kao oni koji su pogazili sve moralne vrednosti i za koje je sasvim normalno da porodica kao takva više ne postoji. Da deca ne smeju da nad oslovljavaju sa mama i tata i da je normalno da se stupa u intimne odnose sa decom od 12 godina.

    1. Žalim sve one koji su imali posledice NATO bombardovanja ali ne zaboravite da nas je Milošević i sadašnji radikalsko-socijalističko- naprednjački klan vodio iz rata u rat po celoj bivšoj Jugi. Za vašu informaciju i sa one strane su bili ljudi kao i sa ove i tamo je neko ginuo zbog srpskog nacionalizma koji je hteo da pokori celu Jugoslaviju. Iskreno bih volela da svi naši gastarbajteri dođu i žive u ovoj diktaturi jer svi od reda podržavaju Ruse.

  3. Da se ja pitam ja bi sve ove naše gastarbajtere, a i one koji žele da idu na zapadu da promene smer i pravac kod Prtina. Znate tamo je med i mleko, ne radiš ništa a pare kolko hoćeš. Veoma je čudno i smešno šta naši traže po Austriji, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj itd kad su tamo ljudi, nevaspitani nemaju šta da jedu, familija im šalje hranu odavde, ne plaćaju radnike redovno i da ne navodim dalje. Srećan nam put u Rusiju i Kinu jer i nismo za bolje.

  4. Rado bi Vučić u Evropu ali su mu pare na štednji u Rusiji i Kini. Nikad nisam ni očekivao da nas Vučić uvede u Evropskoj uniji jer vuk dlaku menja ali ćud nikada

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker