Ima li rešenja za kombi prevoznike? (VIDEO)

Po zakonu, koji u nedelju stupa na snagu, javni prevoz mogu obavljati samo linijski prevoznici koji imaju dozvole i mini-autobusi sa više od devet sedišta.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema sadašnjim propisima, taksi vozila ne mogu imati više od pet sedišta tako da taksisti ne mogu koristiti kombije, što je u svetu uobičajena praksa. I upravo u toj činjenici krije se rešenje za sadašnje kombi prevoznike, kažu stručnjaci. Treba samo primeniti zakonska rešenja koja već postoje u Evropskoj uniji.

Koristeći situaciju da taksi može da prevozi samo četiri osobe, kombi prevoz od vrata do vrata dobio je ozbiljan zamah u posednjih nekoliko godina. Istovremeno je ugrozio linijske prevoznike, jer su im preoteli putnike.

Kombi prevoznici nisu bili dužni da imaju takografe i profesionalne vozače, ni dozvole za domaći ali i međunarodni saobraćaj. Takav prevoz novi zakon ocenio je nebezbednim po putnike, a kako kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović, naneo je i veliku štetu budžetu Srbije, jer mnogi nisu plaćali porez.

“Država gubi godišnje 50 miliona evra, to znači da smo za 10 godina izgubili skoro pola milijarde evra, zato što imamo zaista nelegalnu vrstu prevoza. Nije samo što gubimo novac mi time urušavamo potpuno transportnu delatnost”, istakla je ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U kombi udruženju kažu da je u pitanju više od 5.000 radnih mesta i da su mnogi od njih registrovali svoja preduzeća, plaćaju porez, imaju vozačke dozvole C i D kategorije i žele da ih država legalizuje, da uvedu ako treba i takografe.

Oni potvrđuju da je mnogo prevoza do sada obavljano na crno i da se oni protiv toga bore, ali da nemaju novca da svoje kombije sa sedam i osam sedišta sada zamene mini-busevima sa devet sedišta, što je uslov po novom zakonu.

“Mi plaćamo porez i mi smo za to da svaki taj koji ne plaća porez bude sankcionisan, da se takvom prevozniku oduzme vozilo, kao što je i slučaj sa taksistima mi ne želimo divljake. Želimo da svi budemo legalni da kombi uđe u prevoz”, objašnjava Igor Nestrorović iz Udruženja kombi prevoznika.

Stručnjaci kažu da je cela zbrka lako rešiva kada bi se kao u svetu taksistima omogućilo da registruju vozila sa više od pet sedišta. Oni bi tada mogli da onda rade i sa kombijima do osam mesta, ali uz taksimetar. Naime ako sada idete sa porodicom koja ima pet članova morate da naručite dva taksija, što u svetu nije praksa jer postoje taksi vozila sa osam sedišta.

“Evidentno da je neko kada je pravio to pravilo nije bilo takvih automobila ili ih nije bilo ili ih nije imao u vidu. Pa kako da se vrlo jednostavno rešava problem, promenom pravila i upodobljavanjem sa onim što nam stoji”, kaže Milan Vujanić iz TSG Group.

Od sledeće nedelje kombi prevoznici neće moći više da obavljaju svoju delatnost. Ukiliko budu kršili zakon pored visokih novčanih kazni preti im i oduzimanje vozila.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker