KULT MRTVIH: I ove godine tradicionalni seoskih običaj „Priveg“ u Laznici

10. februara 2018. godine u naselju Laznica održaće se jedna od najarhaičnijih manifestacija običajnog karaktera iz kulta mrtvih.

Tradicionalna manifestacija, druga po redu u tekućoj godini, predviđena kalendarom Turističke organizacije opštine Žagubica, biće održana u subotu 10. februara u Laznici, uz poštovanje tradicionalnih seoskih običaja.

Ovu Manifestaciju organizuje KUD „Izvor“ iz Laznice u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine i Kulturno-prosvetnim centrom „Jovan Šerbanović“ Žagubica, uz podršku MZ „Jedinstvo“ Laznica, a pod generalnim pokroviteljstvom opštine Žagubica.

Po rečima predstavnika organizacionog odbora Miroslava Jovića: “Manifestacija počinje od 8 časova, prikupljanjem drva. Popodne od 16 sati planiran je defile učesnika, a od 16:30 sati, je planirano paljenje vatre, „privega“ uz poštovanje verskih običaja i tradicije. U 18:30 sati, predstaviće se domaćin KUD „Izvor“ sa gostima”.

Inače, Laznica je jedno od najvećih naselja u opštini Žagubica, i meštani ovog naselja kroz različite običaje kao što je puštanje vode, pripremanje vatre i namenjivanje pesme i igre preminulima, pokazuju koliko neguju svoju tradiciju i čuvaju uspomenu na svoje pokojnike.

Ove godine očekuje se veliki broj učesnika kako iz žagubičke opštine, tako i drugih delova Srbije, ali i zemalja u okruženju. Takav odziv učesnika čini ovu specifičnu manifestaciju jednom od masovnijih u ovom delu zemlje.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker