GIGANTSKE ZARADE FARMACEUTSKIH KOMPANIJA: Posle godinu dana pandemije, zaradili milijarde!

Prihodi od prodaje vakcina protiv virusa korona biće mnogo viši nego što se smatralo pre početka vakcinacije.

Iako su neke od farmaceutskih kompanija još pre zvaničnog odobrenja vakcina protiv kovida-19 najavljivale da će njihova raspodela donekle funkcionisati na neprofitnoj osnovi, posle više od godinu dana trajanja pandemije i samo nekoliko meseci od početka vakcinacije jasno je da će ovi giganti imati podjednako gigantske zarade od prodaje cepiva.

Prve potvrde o tome dolaze iz izveštaja o poslovanju kompanija koje su među prvima dobile odobrenje za upotrebu vakcina protiv virusa korona, Fajzer/Biontek i Moderna, čiji su prihodi i promet enormno porasli ubrzo nakon početka vakcinacije, a očekuje se da će se taj trend nastaviti s rastom proizvodnje i prodaje.

Moderna je već potpisala ugovore za prodaju svoje vakcine za ovu godinu u vrednosti od 18,4 milijardi dolara.

Ova donedavno nepoznata firma uskoro bi mogla postati vodeća svetska kompanija za proizvodnju vakcina, iako do pandemije za nju gotovo niko nije čuo jer nije imala ni jedan proizvod na tržištu pošto se inače bavi bazičnim istraživanjima.

Moderna u ovoj godini namerava da proizvede milijardu doza, a u sledećoj najmanje 1,4 milijarde.

Koliko vakcine utiču na zaradu najbolje ilustruje podatak da je ova kompanija 2019. ostvarila 60 miliona dolara prihoda, a u poslednjem tromesečju prošle godine, pošto je dobila odobrenje za svoje cepivo, zaradila je 571 milion dolara.

AstraZeneka je prodala svoj udeo od 7,7 odsto u Moderni za više od milijardu dolara, nakon što su deonice američke biotehnološke kompanije porasle zahvaljujući prodoru vakcina protiv korone na tržište, objavio je juče londonski Tajms.

Nije jasno za koji je period britansko-švedska kompanija prodala udeo u Moderni, s kojom planira da zadrži partnerstvo u drugim terapijama, ali i AstraZeneka bi u budućnosti mogla da prodaje vakcine protiv kovida-19 na komercijalnoj osnovi, ako virus postane endemičan.

Zarada ove kompanije je tokom prošle godine dodatno porasla i zbog velike potražnje za lekovima protiv bolesti koje su dodatni rizik za one koje se inficiraju koronavirusom, kao što je na primer astma ili dijabetes.

AstraZeneka za narednu godinu predviđa povećanje prodaje do četiri odsto, kao i dalje uvećanje prihoda, i to bez salda od prodaje vakcine protiv virusa korona.

Kako je nedavno objavio Zidojče cajtung, farmaceutski koncern Fajzer/Biontek je svoju vakcinu protiv virusa korona Evropskoj uniji najpre nudio po ogromnoj ceni koju je nemačka Lekarska komora smatrala „neozbiljnom“. Na početku pregovora tražili su 54,08 evra po dozi vakcine i to za narudžbinu od 500 miliona doza, a plan je bio da se od tog posla zaradi 27 milijardi evra.

Da se to ostvarilo, Fajzer/Biontek vakcina bi bila preko 20 puta skuplja od doze cepiva AstraZeneke.

Fajzer je u svom finansijskom izveštaju naveo da očekuje da će samo od prodaje vakcina zaraditi najmanje 15 milijardi dolara ove godine, što znači da će istu zaradu imati i Biontek, pošto ove dve kompanije dele troškove i prihode na pola.

Prvobitno je planirana proizvodnja 1,3 milijarde doza vakcina Fajzer/Biontek ove godine, ali su zatim plan proizvodnje povećali na dve milijarde doza.

Kompanija Fajzer predviđa, kako prenosi Blumberg, da će imati ukupan godišnji prihod od 59,4 do 61,4 milijarde dolara.

Zanimljivo je da su još u novembru prošle godine analitičari investicionih banaka „Morgan Stenli“ i „Kredit Svis“ procenjivali celokupno globalno tržište vakcina protiv kovida na 10 milijardi dolara godišnje.

Međutim, mesec dana kasnije, u decembru 2020, banka „Morgan Stenli“ je samo za Fajzer i Biontek predvidela prihode za 2021. godinu u iznosu od 19 milijardi dolara, dok su stručnjaci „Goldman Saksa“ kompaniji Moderna predvideli prodaju u iznosu od preko 13 milijardi dolara.

I CENOM DO EKSTRA PROFITA

Prema informacijama Blumberga, cena Fajzera za jednu dozu je 19,5 dolara, što je mnogo skuplje od doze AstraZeneka vakcine, razvijene zajedno sa Oksfordskim univerzitetom, koja košta manje od četiri dolara, i od američke Džonson i Džonson, koja se primenjuje u samo jednoj dozi i cena joj je ispod 10 dolara. Doza Moderne je najskuplja i naplaćuje se 25 dolara za velike kupce, a 32-37 dolara za male. Kada je u pitanju ruska vakcina Sputnjik V, još nema procena kolika može biti zarada od njene distribucije. Sada, prema podacima iz registra maksimalnih prodajnih cena za životno neophodne i važne lekove, maksimalna vrednost Sputnjika V iznosi 21,65 evra.

(Tpknews.com/Danas)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker