MUKE NAJSTARIJIH U MALOM CRNIĆU I ŽABARIMA: Dobijaju penzije, a ne bi preživeli bez – gastarbajtera

Sticali su penziju godinama, a sada njome ne mogu da podmire ni najosnovnije potrebe.

Tabla na ulazu u Malo Crniće i Žabari

Penzioneri dve opštine Braničevskog okruga – Malo Crniće i Žabari, imaju najniža primanja u Srbiji. Mesečno im na račune “legne” do 14.000 dinara i, jedina im je uteha, tvrde, što pare ne kasne. Većina njih je penziju zaradila baveći se poljoprivredom, ali ima i onih kojima je ceo radni vek uplaćivana minimalna zarada, koju je kasnije “nasledila” još minimalnija penzija.

Statistika, naime, pokazuje da je u opštini Malo Crniće u kovertama penzionera svega 13.846, a u Žabarima 14.255 dinara. Prosek u Malom Crniću dvostruko je niži od republičkog proseka, koji iznosi 27.769, jer se radi o ruralnoj sredini sa 18 sela, u kojima se većina od oko 10.000 stanovnika bavi poljoprivredom.

Prema podacima Fonda PIO, u Malom Crniću ima 1.893 penzionera – iz radnog odnosa 536, od samostalnih delatnosti 120 i od poljoprivrede 1.237. Prvi u proseku primaju 19.857, drugi 18.264, a treći svega 10.813.

Jedino je dobro što su penzije redovne, jer sa 8.200 dinara koliko primam ne bih mogao ni da pokrijem najosnovnije – priča Dragoljub Prvulović, penzioner iz Malog Crnića.

– Radio sam kod privatnika više od 20 godina, ali mi duguje doprinose za trećinu staža, što mi je umanjilo penziju. Sad preprodajem po pijaci ili idem u nadnicu, da žena i ja možemo da preživimo – kaže Prvulović.

Na sreću, ovaj okrug poznat je po velikom broju gastarbajtera, jer ih u zemljama Zapadne Evrope ima više od 50.000, pa je njihova pomoć ostarelim roditeljima i rođacima dragocena.

Ništa bolje nije ni u Žabarima, gde je najteže ostarelim poljoprivrednicima, koji niti mogu da prežive od male penzije, niti mogu da obrađuju zemlju.

– Da me ne pomaže brat iz Švajcarske, ne znam šta bi me snašlo sa mojom penzijom od 5.400 dinara – kaže Jovica Marinković iz Žabara.

– Ćerka se udala u Novi Sad, a i sama teško živi i retko dolazi, pa mi je brat jedini spas. Živim sam, a zemlju ne mogu da obrađujem, jer imam anginu pektoris – priča Marinković.

Poznati preduzetnik Saša Stević iz Smoljinca kod Malog Crnića, osnivač Unije poljoprivrednika i preduzetnika, smatra da je očekivano da su u ovom kraju penzije male, jer su male i zarade.

Jedan od osnivača UPP Saša Stević

– Na nizak prosek ne utiču samo penzije poljoprivrednika, koje su niske u celoj zemlji, jer su relativno skoro uvedene. Veliki uticaj ima to što gotovo svi privatnici uplaćuju doprinose na minimalac – smatra Stević.

Na mapi koju je izradila Agencija za privredne registre prema razvijenosti gradova i opština u Srbiji, Malo Crniće i Žabari su u poslednjoj, četvrtoj grupi. Iz Braničevskog okruga u prvoj grupi samo je Požarevac, u trećoj Veliko Gradište, a u četvrtoj su i preostale opštine: Kučevo, Golubac, Žagubica i Petrovac na Mlavi.

I ZARADE ISPOD PROSEKA

Malo Crniće i Žabari na začelju su u Srbiji i po visini prosečne zarade, koje su u junu ove godine iznosile 45.852, odnosno 44.343 dinara. Zarade iznad republičkog proseka u Braničevskom okrugu ima samo grad Požarevac, u kojem je junska iznosila 61.725 dinara.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker