DOVOLJNO UPLATITI TAKSU: Kako do licence za evropskog profesionalnog vozača

I posle Nove godine svi oni koji imaju položenu C, E i D kategoriju moći će da preko Auto-moto saveza dobiju licencu kao evropski profesionalni vozači – kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Foto: Uprava carina

Dovoljne su dve slike, taksa od 6.000 dinara, lična karta i sadašnja važeća vozačka dozvola. To je veoma bitno jer je već sada, prema nekim pravilnicima MUP-a, ta dozvola neophodna, naročito za one koji se bave međunarodnim transportom.

Procenjuje se da je dosad sertifikat dobilo pet do šest hiljada vozača. Međutim, po pravlinicima MUP-a, mnogi koji žele da se bave međunarodnim transportom – bez toga neće moći da obavljaju posao.

Licenca se odnosi isključivo na vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali nije za sva neophodna C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000.

“Vozač C ili D kategorije koji ima sertifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu unese takozvani ‘kod 95’ kojim stiče pravo da u svim zemljama EU upravlja kamionima i autobusima”, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da će vozači i posle 1. januara moći da dobiju sertifikat, ali treba da požure jer to kasnije može mnogo da ih košta.

“Vi recimo možete da budete pekar, položili ste C, D i E kategoriju, bavite se tim poslom, vi morate biti kompetentni, morate imati neka osnovna znanja ne samo saobraćajnih propisa i upravljanja vozilom, već da znate saobraćajnu geografiju, kuda se krećete, prava i običaje zemalja kroz koje prolazite”, navodi Siniša Grastić iz AMSS Banat.

Licenca važi pet godina, a u tom periodu vozači će imati obavezu da odslušaju dodatne časove obuke. Nastavu će najverovatnije plaćati preduzeća u kojima su zaposleni.

Pravo na besplatnu licencu imaju svi vozači koji su do 29. decembra 2019. godine položili vozački ispit za C i D kategoriju. Oni koji nakon Nove godine budu polagali vozački ispit, licencu će dobiti tek kada odslušaju dodatnih 140 časova i polože obuku.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker