Građani EX-JU se diskriminišu u austrijskim medijima, slabije su plaćeni, a njihovi ugovori su ništavni

U nedelji u kojoj se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, građani sa prostora bivše Jugoslavije, iako saglasni da je Austrija pravna država, istovremeno su svesni da zbog različitih mehanizama u njihovom ostvarivanju dolazi do grubog kršenja i povreda, pre svega, ekonomskih i socijalnih prava.

Seminari sa članovima

Iz Udruženja građana Privileg u Beču (www.privileg-info.at) , koje je izgradilo pravnu infrastrukturu na maternjem jeziku i bez novčane nadoknade za lakše snalaženje oko 500.000 naših građana iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije sa pravom boravka u Austriji, članovi poručuju da se nejednak pristup građanskim pravima očitava u sledećim primerima:

– Jako puno plaćamo kiriju,
– Preplaćujemo račune za električnu energiju,
– Opterećeni smo previsokim kreditnim kamatama,
– Otvaranje postupka privatnog stečaja je skoro nemoguće, jer imetak dužnika nije dovoljno velik da pokrije sudske troškove,
– Izloženi smo ekstremnom povećanju premija osiguranja,
– Nejednak pristup informacijama dovodi do podložnosti brojnim prevarama u procesu obezbeđivanja adekvatne vize kod advokata čiji je jedini cilj brza zarada.

Heinz Habe, generalni direktor Kluba Privileg, inače policijski službenik Uprave policije Beč, sa 35 godina iskustva u državnoj kriminalističkoj jedinici, objašnjava da narodi sa ex-Ju teritorije generalno nemaju problem sa poštovanjem zakona, ta da mu smeta kada mediji izveštavaju suprotno.

“Izuzetno me uznemirava kada novinari putem internet portala, TV-a ili novina objave o slučaju provalnika, džeparoša, nasilnika, koji su po pravilu uvek iz Srbije, iako se zapravo radi o ljudima druge nacionalnosti. Takođe, smetalo mi je i kada sam kao fudbalski igrač bio svedok da se većina odličnih fudbalera koji dolaze sa Balkana tretiraju nejednako u odnosu na nas – nisu dobijali istu svotu novca, pojedini nisu ni primali honorare ili su bili izigrani u pogledu poštovanja ugovora”, kaže gospodin Habe.

Heinz Habe

On dodaje da je kroz bračnu vezu sa Srpkinjom, ali i kao neko ko je u Beč stigao iz malog mesta u saveznoj pokrajini Štajermark, veoma dobro upoznat sa pravnim poteškoćama, nelogičnostima i negativnim iskustvima koja svakodnevno muče ljude iz bivše Jugoslavije.

“Nema ničeg lepšeg nego jednom bespomoćnom čoveku pružiti pomoć i dati mu mogućnost da dođe do svojih prava koje mu zakoni i Ustav Austrije propisuju. Do sada su naši advokati, poreski savetnici, notari i bankari sa kojima sarađujemo, a koji dolaze iz redova najprestižnijih austrijskih kancelarija i kompanija za finasiranje sudskih procesa, pozitivno rešili brojne zahteve za: smanjenje stanarina kod iznajmljenih stanova i povraćaj novca u slučajevima preplate stanarina u starogradnji; smanjenje premija osiguranja; smanjenje troškova struje; nekoliko uspešno spojenih porodica i dobijenih viza, kao i otpočetih krivičnih postupaka pred sudovima, otvaranja novih firmi, odnosno brisanja statusa u KSV registru”, nabraja dosadašnje uspehe Kluba Privileg, od Grada Beča više puta odlikovani policajac.

Seminari sa studentima

Heinz Habe kao posebnu privilegiju ističe to što su mladi prepoznali važnost postojanja ovakvog neprofitnog udruženja građana, u okviru kog se svake nedelje organizuju brojni stručni seminari za članove koji su došli iz balkanskih država, a koji bi da se na ovaj način edukuju sa ciljem brže integracije u austrijsko društvo.

Članstvo u Udruženju građana Privileg je besplatno, a naši građani mogu da računaju na posebne povoljnosti i popuste kod partnerskih firmi i sponzora, dok najmotivisanije studente očekuje i zaposlenje.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker