Projekat obrazovanja osuđenika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, obišao je u utorak kazneno-popravne zavode za muškarce u Zabeli i za žene u Požarevcu.

Ministar Šarčević sa osuđenicima

Povod ove posete bilo je sprovođenje osnovnog i srednjeg stručnog obrazovanja među osuđenicima.

“Saradnja Ministarstva prosvete i Ministarstva pravosuđa traje dve godine. Za to vreme u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji osnovno obrazovanje završilo je 736 osuđenika, a njih 268 prošlo je obuku za određene zanate”, rekao je ministar Šarčević.

Trenutno se u kaznenim zavodima u zemlji sprovodi srednje stručna obuka za 147 osuđenika. Cilj je da se kroz školovanje osuđenika oni što bolje pripreme za resocijalizaciju i da lakše nađu posao po izlasku na slobodu. U ovim obukama KPZ “Zabela” sarađuje sa Tehničkom školom “Nikola Tesla” u Kostolcu” i Poljoprivrednom školom “Sonja Marinković” u Požarevcu, čiji nastavnici obučavaju osuđenike.

Osuđenik na obuci za varioca

“U početku smo imali mali broj osuđenika koji je pohađao osnovnu školu, a sad je završava njih 105”, napomenuo je Milan Savović, načelnik Uprave za izvršenje zavodskih sankcija. Obrazovanje se sprovodi i u ženskom zatvoru, gde osuđenice završavaju osnovnu školu, završavaju kurs krojenja i šivenja i gde se uče za rukovanje računarima.

TPKNEWS/M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker