NA UDARU GASTARBAJTERI I VIKENDAŠI: Veći porez na imovinu od sledeće godine u Braničevskom okrugu

Iako lokalne samouprave u Braničevskom okrugu još nisu izašle sa odlukama o prosečnoj ceni kvadrata za utvrđivanje poreza na imovinu, što se očekuje krajem ovog meseca, sasvim je izvesno da će građani ovog okruga, koji ima veliki broj građana koji radi u inostranstvu, sledeće godine plaćati veći porez na imovinu.

Ilustracija

Naime, s obzirom na to da su i ove godine nekretnine poskupele, prema navodima stručnjaka u proseku za oko 15 odsto u odnosu na 2020. godinu, za očekivati je i da će zbog veće cene kvadrata i osnovica za obračun poreza na imovinu biti veća.

Kako saznaje TPKNEWS, osnovica za obračun poreza na imovinu određuje se od opštine do opštine i prema vrsti nepokretnosti, površini, kao i prosečnoj ceni kvadrata po zonama. S obzirom na to da o podeli opština na zone i prosečnoj ceni kvadrata odlučuje svaka lokalna samouprava, od toga zavisi i visina poreza. Svake godine, najčešće krajem novembra, lokalne samouprave utvrđuju prosečnu cenu kvadrata na osnovu cena prodaje u prethodnih 12 meseci, odnosno sume po kojoj su nekretnine prodavane.

Dakle, u slučaju da je došlo do rasta cena, kao što se sada pominje, logičan zaključak je i da će osnovica za obračun poreza na imovinu biti drastičo veća, počev od 1. januara naredne godine.

Nakon što lokalne samouprave u Braničevskom okrugu budu utvrdile prosečnu cenu kvadrata, zanimljivo će biti i koliko će od 2022. godine, iznositi porez na vikendice jer je ta vrsta objekata doživela pravi “bum“ na tržištu, kao i cene poljoprivrednog zemljišta koje su, takođe, dosta veće nego pre kovid krize.

Podsetimo i da je od ove godine novim propisima promenjen “status“ pomoćnih objekata.

Zakon o porezu na imovinu regulisao je da se porez plaća na sve nepokretnosti. Samo, do ove godine, pomoćni objekti nisu bili u zakonu prepoznati kao posebna vrsta objekata. Tako da su neki građani čak plaćali veći porez jer su ti pomoćni objekti neretko svrstavani u stambene ili poslovne objekte. Izmenom zakona početkom ove godine, oni su prepoznati kao posebna kategorija.

Kada je reč o porezu na nasleđe i poklon, od ove godine uvedeno je i oporezivanje nasleđene, odnosno poklonjene digitalne imovine. Što znači da je stari zakon određivao porez na poklon, novac, štedne uloge, nepokretnosti…, a sada je uveden i porez na digitalnu imovinu. Pa ako neko nasledi i bitkoin, i on će biti predmet oprezivanja. Takođe, kod prodaje kriptovaluta sada se plaća i porez na kapitalnu dobit, kao i kod nepokretnosti, a taj porez iznosi 15 odsto.

Porez na imovinu se i dalje ne plaća na pravo svojine zemljišta do 10 ari, kao i na pravo korišćenja gradskog građevinskog zemljišta do 10 ari. Takođe, porez na imovinu se ne plaća na objekte za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a ne plaćaju ga ni ambasade, konzulati, crkve i verske zajednice.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. Neka plaćaju i gastarbajteri. Ovako misle da živimo u Zlatnom dobu. Još nam se smeju i prave nas budalama jer u Srbiji je bolje nego u Austriji, Italiji, Švajcarskoj i Nemačkoj. Ne bi im nikad poželeo da žive u Zlatnom dobu Srbije jer ovo je Robija a ne život

    1. kad jednog dana konačno bude uređen katastar i kad se bude znalo šta je čije na terenu tad će i porez da plaćaju svi koji imaju imovinu…ovako porez plaćaju samo oni kojima je u katastar upisana lična imovina, a oni kojima se vodi ledina a na terenu imaju po sedamnaest objekata, plaćaju samo porez na poljoprivredno zemljište.
      e, tu većina gastrbajtera odlično prolazi…izgradili kuće, ambare, garaže i vile, a nisu ih upisali u katastar.
      ali nisu oni krivi jer ih na to niko nije primoravao…pa im se može.
      I tako će uvek biti, proverite u katastru ako smeju da pisnu.
      jer, ne pitaju se ni oni…već likovi sa belim kragnama, ili oni u trenerkama. ista fela…

  2. Pa vi onda povećavajte cene na razne šupe i staru gradnju, na napuštene kuće sa lavovima na kapijama. Vidim neke kuće i stanovi skupi kao u Beogradu nova gradnja a realno nisu ni upola od te cene.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker