DRAMATIČNO U AUSTRIJI: Iako su zatvorili sve nevakcinisane, mrtve ostavljaju po hodnicima bolnica

Iako je donela drastičnu meru u borbi protiv koronavirusa, Austrija se suočava s dramatičnom situacijom: brojevi obaraju rekorde, mrtve ostavljaju po hodnicima bolnica.

Foto: Pixabay

Podsetimo, odluka austrijskih vlasti da uvedu lokdaun za nevakcinisane građane, praktično ih zatvarajući u njihove domove, izazvala je pažnju celog sveta.

Iako se očekivalo da broj novozaraženih krene da pada, brojevi su zapravo eksplodirali, a sistem izdavanja PCR testova je usled preopterećenosti “kolabirao“.

U poslednja 24 sata Austrija je prijavila 14.416 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord od početka pandemije. Preminula je 41 osoba zaražena koronavirusom. Istovremeno, dramatično raste i broj hospitalizovanih kovid pacijenata.

Na kovid odeljenja primljena su 127 zaražena koronom, tako da je trenutno ukupno hospitalizovano 2.723 kovid pacijenata. Na intenzivnoj nezi broj pacijenata je porastao za 28 na 486.

Takođe, za isti period, 24 sata, obrađeno je 468.810 PCR testova, a najveći razlog je što nevakcinisanima, kojima je ograničena sloboda kretanja, za dolazak na radno mesto treba negativan test, a koliko je zaista dramatično svedoče reči medicinske sestre.

Jedna medicinska sestra iz Gornje Austrije opisala je dramatičnu situaciju u bolnicama u toj austrijskoj pokrajini rekavši da se tela preminulih ostavljaju u hodniku zbog prenatrpanosti mrtvačnice.

Ona je dala izjavu za agenciju APA, koja nije otkrila njen identitet, ali je prenela njene reči da je samo za za vikend zabeležen “ogroman broj smrtnih slučajeva, pa su kapaciteti mrtvačnice bili prekoračeni”.

Ona je ukazala da svaki korona smrtni slučaj predstavlja ogromno psihičko opterećenje za medicinsko osoblje. “Niko van bolnice ne može ni da zamisli šta to znači”, rekla je ona dodajući da se umrli od korone, za razliku od neinfektivnog smrtnog slučaja, ne pripremaju kako bi se porodici omogućio dostojanstveni oproštaj.

Ukazala je da je opterećenje po medicinsko osoblje veliko, da su pojedina odeljenja zatvorena kako bi se osoblje koristilo na kovid odeljenjima.

“Situacija je takva da smo preumorni. Situacija je takva kao da imate požar, a ne uzimate uređaj za gašenje, već benzin”, opisala je ona.

Prenela je da svakodnevno već vidi trijažu pacijenata, dodajući da je nedavno dovežena jedna starija žena sa lošim rezultatima zasićenosti krvi kiseonikom, koja bi u normalnim uslovima bila slučaj za intenzivnu negu, ali pošto nije bilo mesta, ona je smeštena na obično kovid odeljenje.

Ta žena, kako je kazala, izborila se i imala je sreće i preživela je. Medicinska sestra kaže da je premorena i da trenutno nema privatni život. “Samo što ste napustili smenu već zvoni telefon ili dobijate poruku sa pitanjem da li može da se uskoči. Niko i ne pomišlja da se ne odazove. Oko 150 sati prekovremenog rada imaju sve moje kolege“, rekla je ona.

ŠTA ĆE UČINITI VLADA?

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen razgovarao je sa ekspertima, u okviru video konferencije, o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

U tom razgovoru eksperti su, kako se navodi u saopštenju kabineta šefa države, preporučili “ofanzivu” vakcinacije za vakcinisane i nevakcinisane, transparentnu komunikaciju o delovanju vakcine, tri puta nedeljno PCR testiranje u školama i sveobuhvatnu obavezu nošenja FFP2 maske.

Takođe, sustrijska vlada razmatra mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije za sve građane Austrije, a taj predlog je trenutno na pravnoj analizi.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker