MUP: Patrolna vozila nabavljena po zakonu, bez primedbi

Državni sekretar u MUP Milosav Miličković objasnio je da je nakon pregovaračkog postupka izabrana najpovoljnija ponuda u skladu sa procedurama vezanim za realizaciju kapitalnih projekata.

Nova patrolna vozila za pripadnike srpske policije nabavljena su u skladu sa zakonom i niko od ponuđača i učesnika u postupku nije imao primedbe, izjavio je danas državni sekretar u MUP Milosav Miličković koji je objasnio da se nova patrolna vozila nabavljaju u sklopu velikog i kapitalnog projekta “Osavremenjivanje voznog parka MUP”.

Na pitanje da li je za nabavku automobila bio raspisan javni tender, Miličković je za Tanjug rekao da je postupak nabavke vozila sproveden u skladu sa procedurama vezanim za realizaciju kapitalnih projekata i u skladu sa članom 128. Zakona o javnim nabavkama koji reguliše nabavke iz oblasti odbrane i bezbednosti.

U vezi sa tim, ističe, donet je odgovarajući zaključak Vlade Srbije kojim je utvrđena poverljivost postupka i realizacija putem neposredne pogodbe.

Kako je naveo, u postupku su pribavljene ponude od zastupnika za vozila marke “pežo”, “fijat” i “škoda”, odnosno brendova koji su najzastupljeniji u voznom parku MUP-a i uopšte na tržištu Srbije.

Objasnio je da je nakon pregovaračkog postupka izabrana najpovoljnija ponuda.

“Kupljeni su automobili ”škoda rapid”, jer smo time za isti novac uspeli da nabavimo veći broj vozila. Na isti način i od istih dobavljača su nabavljana vozila za vojsku i policiju i tokom prethodnih vlada”, napomenuo je Miličković.

Na primedbi koje su se pojavile u javnosti na to što nije kupljen “fijat 500l”, Miličković odgovara da su svi imali ravnopravne šanse.

Ali, dodaje, rukovodili su se pre svega cenom vozila “škoda rapid” koja je bila, kaže, značajno povoljnija od “fijata 500l”.

Naglasio je da su svi koji su učestvovali u postupku dobili Odluku o dodeli ugovora sa veoma detaljnim obrazloženjem na desetak strana, koje sadrži sve elemente prispelih ponuda, čime su, kaže, svi ponuđači i učesnici u postupku u detalje upoznati sa ponudama svojih konkurenata.

“Nije bilo niti jednog prigovora, odnosno žalbe. To verujem da najbolje govori da je sve urađeno u skladu sa zakonom, jer da je nešto bilo mimo propisa, verujem da bi imali primedbe”, ističe Miličković.

Upitan koji je ukupan iznos nabavke i da li će možda biti nabavljena i neka druga vozila, Miličković je naveo da je ove godine za nova vozila izdvojeno 700 miliona dinara, a da će biti nastavljeno ulaganje i u narednom periodu.

Precizirao je da su nova patrolna vozila za pripadnike srpske policije nabavljena u sklopu velikog i kapitalnog projekta “Osavremenjivanje voznog parka Ministarstva unutrašnjih poslova”.

Naveo je da je pre nabavke 710 novih patrolnih automobila prosečna starost vozila u MUP-u bila 14 godina, a da su policijski službenici koristili automobile koji nisu najbezbedniji, od kojih su mnogi prešli više od 250.000 kilometara.

“Drago mi je što posle više godina imamo priliku da, zahvaljujući ogromnom trudu ministra Nebojše Stefanovića, obnovimo vozni park i olakšamo policajcima svakodnevni rad”, kaže Miličković.

“Sa osavremenjavanjem voznog parka MUP-a tek smo poceli, a u naredne dve godine ovaj projekat bice nastavljen i tek sledi nabavka još vozila, gde će, verujem, biti i drugih proizvođača”, rekao je on.

Govoreći o raspoređivanu nabavljenih automobila po organizacionim jedinicama MUP-a, Miličković je naveo da raspodelu vozila vrši Direkcija policije u skladu sa stvarnim potrebama pripadnika policije i na osnovu prethodno izvršene analize funkcionalnosti postojećeg voznog parka.

“Vodili smo računa da pre svega od stanja vozila na terenu donesemo odluku gde je najneophodnija zamena dotrajalih patrolnih vozila, kako bi vozila bila adekvatno rasporedena. Svih 27 policijskih uprava na teritoriji Srbije dobilo je određenu količinu vozila, koja će, verujem, olakšati njihov svakodnevni rad”, kaže držvani sekretar u MUP-u.

Istakao je da se ulaganjem u bolje uslove rada direktno utiče na njihovo efikasnije postupanje, brži izlazak na teren, a time i na veću bezbednost svih građana Srbije.

“Zato verujem da su ovom nabavkom na dobitku i pripadnici policije, ali i građani”, istakao je Miličković.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker