Etnografska izložba i „Kaligrafija” u Zavičajnom muzeju Homolja (VIDEO)

Etnografska izložba u muzeju Homolja u Žagubici za posetioce će biti otvorena narednih godinu dana. Autor izložbe je etnolog Danica Đokić.

Na izložbi su prikazani: stambena arhitektura, posuđe koje se nekada koristilo, hrana: sva ona koju je Homolje u tadašnje vreme davalo, segment tradicionale privrede, bačijsko stočarstvo, elementi stare srpske nošnje kojom su se očuvali „trvelji“ kao oglavlje koje potiče iz srednjeg veka, ali i arhaična ženska vlaška nošnja na kojoj je najupečatljiviji detalj pregača sa resama.

Izložba takođe sadrži motive porodične slave i privredni deo, koji je Žagubicu pretvorio u varošicu i imao uticaja na formiranje čaršije, a to su zanati i ugostiteljstvo.

Pored ove, u muzeju Homolja u Žagubici nalazi se i postavka izložbe „Kaligrafija“, umetnost davanja forme na izražajan, harmonistički i vešt način autora Violete Marković, koja je do sada samostalno izlagala sedam puta i učestvovala na preko 50 kolektivnih izložbi.

Gradeći svoje stvaralaštvo na osnovama srpske srednjovekovne pisane tradicije ali i one nastale na arhitektonskoj plastici, umetnica je ćirilični zapis uspešno sjedinila sa šarom i ukrasom kao smisaonim jezikom simbola. Potpuna posvećenost delu, gde se prikazuju kontrola ruke i umetnost istovremeno, iskazuje raskoš kojim se spajaju tradicija i umetnost na savremeni način suštinski je približavajući današnjem vremenu i podjednako obraćajući pažnju na prošlost.

TPKNEWS/SO Žagubica

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker