POŽAREVLJANI OJADILI VOZAČE I DRŽAVU: Zbog višemilionske prevare lažnih registracija vozila, MUP “češlja” po celoj Srbiji (FOTO)

Nastavlja se istraga oko jedne od najvećih prevara sa lažnim uplatnicama kojim je naneta šteta državnom budžetu u iznosu od 300 miliona. Sumnja se da su mahinacije u Požarevcu trajale više od 10 godina, pišu Večernje novosti.

Agencija za registraciju vozila “Raleks” i osumnji čeni Radivoje T.

Prevara preko lažnih registracija vozila, koja je otkrivena u Požarevcu, samo je vrh ledenog brega, jer se isti “recept” godinama primenjuje širom Srbije. Zbog toga policija već mesecima “češlja” dokumentaciju u mnogim gradovima, a provere idu i do nekoliko godina unazad.

– Mahinacije oko registracija vozila u Srbiji se primenjuju još od devedesetih godina, kad su se ona masovno dovozila iz Crne Gore – kaže izvor “Novosti” blizak istrazi. – Međutim, ova tek otkrivena prevara mnogo je većih razmera i još uvek se ne zna koliko unazad treba da se proverava. U pitanju je, možda, period od čak 10 do 20 godina.

Klupko je počelo da se odmotava hapšenjem dvojice Požarevljana – Radivoja T. (52), vlasnika agencije za registraciju vozila “Raleks” i Dragana D. (47). Njima je Osnovni sud u četvrtak odredio pritvor od 30 dana, zbog sumnje da su počinili prevaru i falsifikovali isprave, čime je budžetu Srbije naneta šteta od najmanje 300 miliona dinara. Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva i uticanja na svedoke, ali i zbog mogućnosti da ponove krivična dela za koja se terete. Prvoosumnjičeni je Zoran P. (60), koji je iz Srbije pobegao u Austriju čim je doznao da je policija na tragu lažnih registracija. Za njim je raspisana poternica i biće izručen Srbiji čim ga austrijska policija locira i uhapsi.

Osumnjičeni Radivoje T.

– Osumnjičeni “trio” godinama je prisvajao novac vlasnika motornih vozila, kako bi im obavili registraciju preko agencija “Raleks” – kaže izvor iz MUP-a. – Njih trojica su “vrbovala” vozače tako što su im obećavali registraciju bez obavljanja tehničkog pregleda. To je mnoge privuklo, kako bi uštedeli izbegavajući ovu proveru svojih vozila. Prevaru su izvodili tako što su uplaćivali minimalne sume u budžet Srbije, a onda dopisivali nule.

Vremenom, osumnjičeni su otišli korak dalje, pa više ništa nisu uplaćivali, već su falsifikovali pečate banaka i pošte, i njima overavali uplatnice. Nabavili su i lažni pečat Gradske uprave, kojima su overavali ovlašćenja za registraciju.

– Prvoosumnjičeni, Zoran P., poslovima registracije bavi se već 20 godina. Za to vreme stekao je više nekretnina i živeo na visokoj nozi. Sad se tek saznalo kako je tako nešto mogao sebi da priušti – kaže naš izvor.

Zbog lažnih registracija požarevačka policija radi danonoćno, jer je prikupljanje dokaza veliki i kompleksan posao. Do sada su pribavljeni dokazi za lažno registrovanje oko 100 vozila, a češlja se dokumentacija za više od 4.000. Pošto je ova provera tek nedavno počela, ko zna koliko će lažnih registracija do kraja biti otkriveno. Neplaćanjem novca u budžet država je oštećena za ogromnu sumu, ali su oštećeni i vlasnici vozila čija registracija još nije istekla, jer će morati ponovo da plate da im se ne bi skinule tablice.

– Najgore su prošli neki privatni preduzetnici koji su na ovaj način registrovali kamione i autobuse. Da bi izbegli tehnički pregled, jer je on skup za njihova teretna i transportna vozila, sad će morati da ponove uplatu, ukoliko im registracija nije istekla. Hteli su da prođu jeftinije, a sada im je to preselo – kaže izvor “Novosti”.

Agencija za registraciju vozila “Raleks” u Požarevcu

Policija sada proverava i osiguravajuće kuće, banke i pošte, kako bi se utvrdilo da li su osumnjičeni među njihovim službenicima imali pomagače za lažne uplate.

Kako smo nezvanično saznali, otkriveno je da su u lanac prevare sa lažnim registracijama umešani i neki požarevački taksisti.

– Njihova glavna uloga bila je pribavljanje klijenata, zbog čega su od trojice osumnjičenih dobijali novčanu proviziju po obavljenom poslu. Osim novca, dobijali su i uslugu lažnog registrovanja vozila, čime su izbegli plaćanje državi i obavljanje tehničkog pregleda – kaže naš izvor.

SUMNjIVI I VLASNICI VOZILA

Postoji sumnja da su uhapšeni preko lažnih registracija činili uslugu nekim svojim prijateljima, kako ih ta procedura ne bi ništa koštala, jer se uplate i nisu obavljale. Međutim, to je teže dokazivo, pa je malo verovatno da će i drugovi uhapšenih odgovarati zbog štete nanete budžetu.

NAPLATA ŠTETE

Po pravosnažnom okončanju krivičnog postupka na scenu bi trebalo da stupi država, kako bi od svih okrivljenih nadoknadila štetu, jer joj u budžet nisu uplaćivane višemilionske sume. Vlasnici vozila čija registracija nije još istekla, pa ponovo treba da je plate, za te troškove moraće sami da gone okrivljene i traže odštetu.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker