PARLAMENT ODLUČIO: Grčka legalizovala istopolne brakove, biće dozvoljeno i da usvajaju decu

Grčka je postala prva zemlja sa većinskim pravoslavnim stanovništvom koja je legalizovala istopolne brakove. Ta odluka grčkih vlasti znači da će sada istopolnim parovima biti dozvoljeno i da usvajaju decu.

Gej parada

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će novi zakon „hrabro ukinuti ozbiljnu nejednakost“. Ipak, ova odluka nije mogla da bude doneta bez otpora dela javnosti u toj državi.

Kako BBC piše, zakon je podelio zemlju, a žestok otpor predvodi Grčka pravoslavna crkva.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis se zalagao za predlog zakona, ali mu je bila potrebna podrška opozicionih partija da bi se skupila većina u parlamentu. Ono što je predstavljalo dodatni problem jeste što su se i poslanici iz njegove vladajuće stranke desnog centra protivili donošenju zakona o legalizaciji istopolnih brakova.

– Ljudi koji su bili nevidljivi konačno će biti vidljivi oko nas, a sa njima će mnoga deca konačno naći svoje pravo mesto – , rekao je Micotakis u parlamentu tokom debate.

Za predlog zakona bila je potrebna prosta većina da bi prošao kroz parlament koji broji 300 članova.

Dvadeset zemalja u Evropi je već ozakonilo istopolne brakove, ali odluka Grčke da im se pridruži predstavlja presedan, pogotovo jer je u pitanju prva pravoslavna država koja se odlučila za taj korak.

(Tpknews.com/BBC)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker