VECKOV DIREKTOR: Đokiću, podnesi ostavku u interesu svih radnika PD Kostolac usluge! (VIDEO)

Nezadovoljstvo radnika PD Kostolac usluge i njihovih sindikata dostiglo je vrhunac u septembru i oktobru ove godine.

Foto: Facebook

Da podsetimo, zajednički zahtev sva tri sindikata u ovom preduzeću bio je povećanje zarada za 20 odsto, topli obrok 300 din po radnom danu i rešavanje radno pravnog statusa. Od svega ovoga skupština PD Kostolac usluge, koja je bila održana 13. septembra u Beogradu, odlučila je da se zarade počev od isplate za septembar povećaju za 10 odsto, takođe je skupština odobrila i preraspoređivanje (unapređenje) pojedinih kategorija službenika obezbeđenja i da 37 privremenih radnika dobiju ugovore o radu, a od toplog obroka nema ništa i dalje ostaje 50 dinara po danu, pravdajući to činjenicom da su i prethodne godine plate u septembru povećane za 10 odsto.

Odgovarajući na takav stav direktora i poslovodstva, Slađan Savić, predsednik sindikata Kostolac usluge, oštro je reagovo 13. septembra saopštenjem na fejsbuk stranici: “Poštovane kolege i koleginice, želim ovim putem da Vam se obratim i iskomentarišem obaveštenje koje je izbacio danas direktor Dragoslav Đokić, a vezano je za skupštinu koja je održana u Beogradu u 11 sati. Moram da kažem Đokiću, treba da te bude sramota, treba da te bude sramota čime se ti hvališ. Hvališ se povećanjem zarade od 10% u septembru mesecu prošle godine za sve zaposlene. Nije tako bilo samo deo zaposlenih su osetili to povećanje. Hvališ se povećanjem minimalne zarade, a tu minimalnu zaradu je propisala Vlada Republike Srbije i tvoja je zakonska obaveza da poštuješ tu odluku i nije baš da se pohvališ.

50% zaposlenih u našem preduzeću imaju minimalnu zaradu. 15% zaposlenih u našem preduzeću radi ispod minimalne zarade i 35% zaposlenih ima malo veću zaradu od minimalne…

I to je za pohvalu? Zahtevi sindikalnih organizacija su veoma jasni, a nisu ispunjeni na današnjoj skupštini i zato tražimo tvoju ostavku Đokiću. Apelujemo na sve zaposlene u našem preduzeću, kada Vam uputimo ispred sindikalnih organizacija poziv za zbor radnika, dođite i svojim prisustvom nam omogućite da se izborimo za neku svetliju budućnost za sve nas”, napisao je u saopštenjem na fejsbuk stranici Slađan Savić.

Sindikati su prošle nedelje nastavili svoje aktivnosti, tako što su ispred direkcije preduzeća, kuvali klot pasulj i supu za 50 din.

Sadašnji topli obrok je oko 50 dinara, mi tražimo minimum 300 dinara. Šta uopšte može da se kupi i jede za te pare? Kako vreme odmiče, bojimo se da nećemo imati plate ni za „klot pasulj“. Zato ćemo svaki dan, mi sindikalci, biti ispred firme do ispunjenja zahteva ili pismenog izjašnjenja direktora Đokića – kaže Ilija Florić, predsednik sindikata „ Sloga Kostolac usluge“.

Sa druge strane grupa radnika je 9. septembra na svojoj fejsbuk stranici „Kostolac usluge“ objavila sledeće:

“Poštovane koleginice i kolege,

Ovim putem želimo da vam pojasnimo novonastalu situaciju oko skupa koji organizuju sindikalne organizacije i zbog čega mi ne želimo da učestvujemo u tome. Kao što znate došlo je do ujedinjenja tri sindikata, sada kada smo mi izrazili nezadovoljstvo njihovim radom, a pre toga su bili krvni neprijatelji i do tada se nikako nisu oglašavali ili veoma retko u većini slučajeva, sa nekim ponudama oko rekreacija, izleta, itd. Ne sporimo da je i njihova želja da se plate, topli obrok, regres i putni troškovi povećaju, ali treba da ih podsetimo da su NEZAVISNI SINDIKAT I SINDIKAT SLOGA potpisnici kolektivnog ugovora sa kojim su se složili da mi imamo tolika primanja kolika imamo i da to tako traje godinama a da su se tih proteklih godina samo izborili za njihove zamrznute plate, umanjene radove i koji će od ta dva sindikata postaviti što više šefova iz svojih redova, naravno sa najvećim primanjima. Što se tiče trećeg sindikata KOSTOLAC USLUGE, oni nisu bili deo te priče. Nisu potpisali kolektivni ugovor, ali imaju ljude na rukovodećim mestima i da napomenemo da se ni oni nisu odrekli benefita oko zamrznutih plata i slobodnih dana.

Smatramo da je ovo njihovo ujedinjenje i trenutna angažovanost po pitanju prava radnika samo još jedna manipulacija nama radnicima da bi krajnji njihov cilj bio odbrana njihovih ličnih interesa. Juče su bili na sastanku sa predsednikom skupštine. Nas nisu pitali ni za kakvo mišljenje niti su pozvali da sastanku prisustvuje neko od predstavnika nezadovoljnih radnika, a sada traže nasu podršku. Možemo da im poručimo, da našu podršku neće dobiti dokle god ne budemo jednaki po svim pitanjima, što znači da niko od njih ne bi trebao da ima veću platu od nas koji radimo i zarađujemo. I da ne mogu biti sindikalni članovi nikakvi šefovi upravnici, komandiri, vođe smena itd. Kao što svi znamo, sindikate nisu izmislili šefovi već obični radnici kako bi pokušali da ostvare neka svoja prava. U sindikate ste ušli dobrovoljno, tako da radnici vama ništa ne duguju.

Da ne zaboravimo i to, da u dva sindikata nema izbora za predsednike, potpredsednike i poverenike, a i u trećem je diskutabilno. Zauzeli su pozicije i nema pomeranja. Situacija u firmi nikada nije bila gora. Nekada se čekalo u red za zaposlenje, a sada sve više kolega daje otkaze i prelaze u druge firme gde je početna plata (npr. u obezbeđenju) znatno veća nego kod nas koji smo ovde po 20 i više godina i za tu situaciju vas delimično smatramo odgovornima jer ste vašim osnivanjem tri sindikalne organizacije pocepali radnike na toliko delova da ste direktno uništilii  jedinstvo u borbi za opstanak firme i prava radnika, a većina od vas nije ama baš ništa uradila po tom pitanju nego se gledao samo lični interes, što su neki od sindikalaca i javno priznali.

KADA NE BUDE LIČNIH INTERESA BIĆEMO JEDINSTVENI U BORBI ZA OPŠTI INTERES !!! Srdačan pozdrav žele vam radnici PD KOSTOLAC USLUGE”, navode radnici Kostolac usluge.

Zahtevi sindikalnih organizacije su povećanje zarada za 20 odsto, povećanje zarada za angažovana lica na PP ugovorima i toplog obroka u visini 300 dinara po radnom danu.

Zaključak je zaista da do svega ovoga nije ni trebalo ni smelo da dođe. Svako ko na odgovoran način radi svoj posao zaslužuje da bude nagrađen realnom zaradom. Poslodavac, u ovom slučaju kadar SNS i direktor Dragoslav Đokić, ako nije u stanju da obezbedi veću platu i bolje uslove za rad, a nije jer je dozvolio svih ovih godina da topli obrok bude 50 dinara po danu, najbolje bi bilo da sam podnese ostavku i povuče se, a ne da zove svoje naprednjake da mu pomognu i da čeka da nezadovoljstvo radnika proključa, pa da na zborovima zahtevaju njegovu ostavku. Tako nešto nije potrebno nikome.

Inače, Dragoslav Đokić je kao kadar SNS, a uz podršku narodnog poslanika Veroljuba Arsića, postavljen krajem 2012. godine na čelo PD Kostolac usluge.

(Tpknews.com/S. Andrijana)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker