KNJIGA ZEMUNSKI KLAN – KO JE KO: Otkriva kako je planiran atentat na Đinđića, dok je pismo Luki Bojović podiglo prašinu u srpskom podzemlju!

Dopunjeno izdanje prve knjige Sretka Kalinića „Zemunski klan – ko je ko, Carta abierta para un amigo” podigla je prašinu u srpskom podzemlju!

Foto: Promo

“Carta abierta para un amigo” na španskom znači “Otvoreno pismo prijatelju”, a Kalinić ga je posvetio svom bivšem prijatelju, a sada ljutom neprijatelju Luki Bojoviću (48). Kalinić se u knjizi direktno obraća Bojoviću, nazivajući ga “Amigo” i otkriva zašto su zaratili.

Sretko Kalinić (50), je jedan od najbolje čuvanih zatvorenika u Sedmom paviljonu požarevačke „Zabele“, gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina zemunskog klana i pomaganja posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Knjigu je napisao posle 12 godina provedenih u samici, a u međuvremenu je pregurao još dve godine zatvorskog staža, tako da je u decembru 2023. godine bilo tačno 14 godina koliko je u samici.

On je odlučio da potpuno ogoli zemunski klan i da prvi put javnosti otkrije ko su ljudi najmoćnije mafijaške organizacije na Balkanu, koja je bila pod pokroviteljstvom tadašnje vlasti. 

Glavni egzekutor zemunskog klana tvrdi da su 80 odsto ekipe, pod komandom Dušana Spasojevića zvanog Duća i Mileta Lukovića zvanog Kum, činili cinkaroši koji su zaslužni za raspad ovog klana. 

Na koricama knjige je čuvena poternica MUP-a, koja je raspisana za članovima zemunskog klana 12. marta 2003. godine neposredno posle ubistva premijera Zorana Đinđića, a Kalinić je iznad fotografija članova klana svojom rukom ispisao ko su izdajnici.  

On opisuje ubistva braće Šljukić, Zorana Uskokovića Skoleta, Todora Gardaševića, Jovana Guzijana Cunera i otkriva da je odbio da likvidira najpoznatijeg Srbina, iako mu je za njegovu smrt bila ponuđena cifra koja se navodno ne odbija. Najpoznatiji stanovnik „Zabele“ navodi da je Dušan Spasojević političarima tadašnjeg režima u milionima evra plaćao svoje bahaćenje i dozvolu za trgovinu drogom. U bastion zemunskog klana u Šilerovoj 38-40 u Zemunu, kako navodi, nedeljno se od prodaje heroina sa novosadskih ulica slivalo oko 50.000 evra, dok je sa beogradskih ulica stizao iznos od čak 200.000 evra.

Foto: Promo

Dušan Spasojević Duća je od klinaca koji su „preko“ uradili zlataru otkupio nakit i satove, koji su tada vredeli oko pet miliona nemačkih maraka za svega 150.000 nemačkih maraka. Nakit i satove je delio i kapom i šakom političarima, njihovim ženama, sudijama, inspektorima, doktorima i drugim uticajnim ljudima među kojima je, kako tvrdi Kalinić, bio i Zoran Đinđić. 

Kalinić otkriva da je u Šilerovu najčešće dolazio Čedomir Jovanović. 

– Došao je oktobar 2000. godine i Dušan se uveliko pripremao da sjebe Miloševića, uz Čedu i Đinđića. Čeda je stalno dolazio u Šilerovu na dozu koksa i da malo pojača kućni budžet. Teško je proceniti ko je alaviji – Čedina njuška ili džep. Mada mislim da je za nijansu ipak njuška bila željnija koksa i ostalih opijata. Jebiga, bio je pod velikim stresom, pa je morao frizirati glavu, a posle toga se opuštao tako što se kadio na foliju. To je takozvani gore-dole tretman. Danas se na Čedomiru vide nuspojave toga, jer napada ljude na ulici i neodaziva se na sudske pozive. Živi i dalje u prošlim vremenima, misli da je nedodirljiv i bogomdan. Klima glavom kao i ranije, mada sad malo više – piše Kalinić u knjizi u kojoj ima puno humora i dogodovština „zemunaca“.  

Kalinić je napisao dva otvorena pisma damama koje su od ranije poznate srpskoj javnosti. Jedno je namenjeno Ćićolini Čabraji, njegovoj prijateljici i supruzi nekadašnjeg člana zemunskog klana Miloša Simovića, zvanog Derpe Glavati, koji je 8. juna 2010. godine pokušao da ga ubije na jezeru Rakitje u Zagrebu. Drugo je napisao Ani Simić, ženi ubijenog Cvetka Simića, koja je u Specijalnom sudu u Beogradu, kako tvrdi, posle pritisaka i pretnji nekadašnjih prijatelja njenog muža lažno svedočila da su njih dvoje bili u ljubavnoj vezi i optužila ga za brutalnu likvidaciju svog supruga, čiji su trup i noge nađeni u zagrebačkom jezeru Jarun.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker