TRAŽE OSTAVKU: Premijer ne da ostavku, pola miliona Rumuna na ulicama!

Premijer Rumunije Sorin Grindeanu izjavio je da on neće podneti ostavku “kako bi udovoljio ulici”.

On je rekao i da parlament ukoliko to želi može da joj izglasa nepoverenje kroz demokratsku proceduru.

Grindeanu je to rekao za privatnu televiziju Antenu 3, nakon što je rumunska vlada ranije danas povukla spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije i zbog koje su danima protestovali građani širom zemlje, preneo je Ađerpres.

Uprkos povlačenju sporne uredbe, šesto veče zaredom održavaju se antivladini protesti u najvećim rumunskim gradovima. AFP navodi da je u Bukureštu na proteste došlo između 200.000 i 300.000 demonstranata, u Temišvaru oko 40.000 ljudi, u Kluž-Napoki 45.000 učesnika protesta, a demonstracije se održavaju i u drugim gradovima.

Učesnici protesta traže ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Lider vladajuće Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea ocenio je za jednu lokalnu televiziju da Grindeanu mora da razgovara sa ministrom pravde te zemlje Florijanom Jordakeom i odluči da li će da ga zadrži na toj poziciji, preneo je Rojters.

Odluka o povlačenju uredbe doneta je ranije danas na hitnoj sednici vlade.

Grindeanu je ranije danas pozvao ministra pravde da umesto uredbe pripremi nacrt zakona koji će biti poslat u parlament, javio je AP.

On je pozvao Ministarstvo pravde da u najkraćem mogućem roku pokrene javne rasprave sa svim političkim partijama i predstavnicima civilnog društva o spornim elementima povučene uredbe, preneo je Ađerpres.

Demonstranti su nakon ukidanja uredbe poručili Grindeanuu i njegovoj levičarskoj vladi da su na “tankom ledu” i da korupcija mora biti iskorenjena.

“Nadam se da je ovo pravo ukidanje. Držaćemo ih na oku”, rekao je jedan od učesnika protesta Danijel (35).

Grindeanu je u subotu, najavljujujući odluku o povlačenju uredbe rekao da će to učiniti jer ne želi da “deli Rumuniju”.

“Ne želim podele. Rumunija ne može da bude prepolovljena. Rumunija sada izgleda kao da je podeljena na dva dela, a možda i više delova. Takva situacija je poslednje što želim”, naglasio je on.

Građani su protestovali protiv urede jer smatrajući da ona preti da uruši sve napore države u borbi protiv korupcije i korumpiranih zvaničnika.

Premijer Grindeanu je ocenio da nisu svi argumenti u prilog ovoj uredbi dobro predstavljeni u javnosti, zbog čega je nastala “velika konfuzija, a bilo je puno iskrivljenog tumačenja”. Za to će, kako je naveo, ministarstvo i ministar pravosuđa snositi i snose svu odgovornost.

Kao jedno od obrazloženja za donošenje te uredbe ranije je bilo navedeno i rasterećenja prenatrpanih rumunskih zatvora. Prema njoj je trebalo da kažnjivi zatvorom postanu samo prekršaji u kojima je šteta veća od 44.000 evra.

Rumunija je, kako navodi Rojters, jedna od evropskih država sa najvećim stepenom korupcije u državnoj administraciji i mnogim oblastima javnog života, a tužilaštvo je navelo da je u protekle tri godine bilo oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti sa ukupnom štetom od milijardu evra.

Ovo su najmasovniji protesti u Rumuniji od pada komunizma u toj zemlji1989. godine.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker