MMF ZAHTEVA: Struja u Srbiji mora da poskupi, dok plate i penzije moraju da ostanu iste!

Struja u Srbiji treba da poskupi barem za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, kaže šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podseća da tarife nisu menjanje skoro dve godine.

Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba se povećavaju postepeno.

“Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije. To (poskupljenje struje) će morati postepeno da se dešava, pri čemu treba uzimati u obzir socijalne implikacije”, naveo je Sosa.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u martu iznosila je 2,8 odsto. Prema projekciji Narodne banke Srbije, inflacija će biti stabilna i u narednom periodu i kretaće se u granicama cilja od tri odsto do plus minus 1,5.

Prema najnovijim podacima, cene električne energije u domaćinstvima u Evropskoj uniji porasle su u proseku na 21,1 evro za 100 kilovat-sati (odnosno za 3,5 odsto) između druge polovine 2017. i druge polovine 2018. godine. Prema istim podacima Evrostata, u Srbiji je za period od druge polovine 2017. do druge polovine 2018. godine zabeležen rast cene električne energije za 0,9 odsto.

Srbija i posle poslednjeg poskupljenja struje iz 2017, ostala država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, odnosno, prema računici Ministarstva rudarstva i energetike od poslednjeg poskupljenja, koje je bilo pre dve godine, daleko ispod cena u regionu.

Naime, struja je jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Građani Srbije imaju pet puta jeftiniju struju nego što je, recimo, plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta u poređenju sa Belgijom. S druge strane, imaju neuporedivo manje plate i penzije, a MMF traži da se ne povećavaju.

U Srbiji je prosečan računa za električnu energiju za domaćinstva od 2.500 do 3.500 dinara.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker