APEL VLADE: Pozivaju se svi medicinski radnici iz dijaspore da se vrate u Srbiju

Vlada Srbije apelovala je na sve lekare i medicinske radnike, uključujući i medicinske sestre, da se vrate u zemlju i pomognu u borbi protiv koronavirusa u Srbiji.

Vlada Srbijre, program “Tačka povratka”, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pozvao je slobodne medicinske radnike i radnice u inostranstvu da prijave svoju raspoloživost ukoliko su spremni da se, ako ustreba, privremeno vrate i svojim znanjem, iskustvom i veštinama pomognu u borbi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

“Usled rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vreme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, lekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu”, saopštila je “Tačka povratka”.

Ove informacije, navodi se, koristiće se radi evidencije kapaciteta, uspostavljanja saradnje i potencijalnog konkretnog volonterskog angažmana u obezbeđivanju pomoći najugroženijim građanima u najkraćem mogućem roku.

Vlada Republike Srbije, Program “Tačka povratka” i UNDP pozivaju sve koji žele da odgovore na ovaj poziv da to učine popunjavanjem online obrasca na adresi: tackapovratka.rs, kaže se u saopštenju.

“Tačka povratka” je platforma čija je misija da srpskoj dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, te mogućnostima za pružanje pomoći kao i cirkulaciji informacija za pojedince koji žele da se vrate u zemlju.

Vlada je u međuvremenu odobrila povećanje plata za deset odsto svim zdravstvenim radnicima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije danas da će lekari koji su do sada volontirali u zdravstvenim ustanovama, njih 568, i 734 medicinske sestre dobiti stalni posao i ulaze u zdravsrtveni sistem Srbije.

On je za TV Prva rekao da su neki od njih ugovore već dobili u petak, a da će ostali ugovore, koji će biti na neodređeno, dobiti u ponedeljak.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker