DOBRO UNOVČIO PLJUVAČKU: Srbin mozak najveće kovid prevare u Austriji, osuđen na 27 godina robije!

Austriju trese groznica lažnih kovid potvrda o vakcinaciji, iza koje stoji mladić srpskog porekla, koji je osuđen na 27 godina zatvora.

Foto: EPA/EFE/Daniel Novotny

Slučaj čoveka iz Herzogenburga, nedaleko od Beča, koji se dosetio kako da unovči svoju slinu obišao je svet. Nakon lažnih potvrda o vakcinaciji, na ilegalnom tržištu se distribuira slina osobe zaražene kovidom-19.

Navodi se kako je osumnjičeni na taj način ponudio u prodaju pozitivne testove na koronu. Time je garantovan oporavljen status bez direktne zaraze kovidom. Nije poznato koliko je ilegalnih uzoraka do sada dostavljeno te koliko je naplaćivao svoju uslugu.

Međutim, pored ovog slučaja čoveka iz Herzogenburga, kako se saznaje, pod velikom istragom je i najveći bečki Austrijski centar za vakcinaciju. Političari su bili zaprepašćeni, a policijske istrage su i dalje u punom jeku. Do skandala je došlo krajem prošle godine, a reč je o dobro organizovanoj proceduri koju je razvila mreža zaposlenih. Oni su dobili novac, a ljudi su onda ušli u spisak kao vakcinisani, a da nisu primili vakcinu.

Mladić (21) je navodno prodao između 30 i 100 lažnih potvrda o vakcinaciji. Iz poverljivih izvora se saznaje da je reč o osobi srpskog porekla kojem problemi sa zakonom nisu nepoznanica, a koji je u aprilu 2021. osuđen na 27 godina zatvora, ali mu je odobrena odlaganje služenja kazne.

Vreme je iskoristio za rad unutar najvećeg centra za vakcinaciju u Austriji i formiranje grupe s kojom je izdavao još neutvrđen broj lažnih potvrda o vakcinaciji protiv kovida-19. Zalepio je oznake u prazne kvadratiće za vakcinaciju, opremljene s dva pečata (pečat Grada Beča i ACV-a) i potpisom zajedno sa Upisom u elektronski registar vakcinacije (zelena kovid potvrda).

Kod osumnjičenog je pronađeno 230 nalepnica o vakcinaciji, praznih kartona za vakcinaciju, rukom ispisane beleške o brojevima serija i pečati zdravstvene službe Grada Beča. Potvrda o cepivu je koštala od 550 do 650 evra.

Ovo nije prva organizovana prevara u centru gde je bilo zaposleno gotovo 200 radnika.

Trenutno se vode tri odvojena kaznena postupka protiv bivših zaposlenih jer su počinili prevaru u vezi s vakcinacijom unutar Austrijskog centra. Iz razgovora s jednim zaposlenim se saznaje kako su prevare postale očigledne još u leto 2021. godine i do sada su utvrđene kriminalne radnje u više manjih grupa koje su delovale nezavisno jedna o druge.

Tada su lekarke u kabinama primale novac da ne ubrizgaju vakcinu u pacijente već da ga bace. Bilo je i administrativnih lažnih unosa, međutim Srbin je ipak tamo proveo najveću organizovanu prevaru s mrežom saučesnika koji su lažne potvrde pokrili na svim poljima, od medicinskog radnika koji vakciniše, izdavanja knjižice s pečatom i potpisom pa sve do unosa podataka o vakcinaciji u digitalni sistem.

Inače, kompenzacija za rad tamo je i više nego motivišuća. Satnica za medicinske sestre je 55 evra, a stručnjaci lekari dobijaju od 90 – 150 evra na sat, zavisno o kvalifikaciji.

Velika potražnja za dobro plaćenim poslom otvorila je dodatne motivacije za kriminalne radnje. Već zaposleni unutar Austrijskih centra su primali mito kako bi na otvorene funkcije postavili novo medicinsko osoblje.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker