Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas, 25. decembra, na dan rođenja Isusa Hrista proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Foto: pixabay.com

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja to ove godine čini prvi put.

Sinoć je u crkvama širom sveta služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije kada je između ostalog, pored značaja Božića, dana rođenja Hristovog, podsetio i na važnost mira.

Nemet je podsetio da mi imamo tu sreću da proslavljamo Božić u miru, a da puno naroda u svetu ovaj praznik zajedništva i veselja, dočekuju u nesigurnosti i ratu.

„Anđeli su na rođenju sina božjeg pevali o miru, ne o otpustu poreza ili crkvenoj restituciji”, podsetio je nadbiskup i naglasio da bi upravo zato svi sebi trebalo da postavimo pitanje da li svojim rečima, mislima i delima širimo mir ili dovodimo do podela, mržnje i na kraju, rata.

Povodom ovog najvećeg i najradosnijeg praznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je božićnu čestitku nadbiskupu beogradskom Nemetu i svim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru.

„U svetlosti Praznika Hristovog rođenja koji trajno simboliše hrišćanske vrednosti mira, saradnje i punog međusobnog uvažavanja, želim da Vas ljubav i mudrost, na dobro svih naših građana, izdašno nadahnjuju u služenju i suočavanju sa izazovima današnjice”, preneo je Tanjug.

Povodom Božića, patrijarh srpski Porfirije poručio je da radost predstojećeg praznika treba da ”ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova”.

Papa Franja je sinoć služio misu u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu kada je upozorio da pohlepa i glad za još više moći navodi neke da „konzumiraju svoje susede”, aludirajući na rat u Ukrajini i druge konflikte u svetu.

Papa Franja podsetio je na pohlepu i konzumerizam u raznim oblicima, i pozvao vernike na povratak izvornim vrednostima slavljenja Božića i solidarnost sa žrtvama rata i siromašnima.

Božić, kao i Hanuka i Nova godina, kako je saopštila američka svemirska agencija NASA, tradicionalno se u kontinuitetu obeležavaju 22 godine zaredom i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker