VETROVITO I KIŠOVITO: Braničevski okrug će narednih 7 dana biti na udaru vremenskih neprilika

Srbija će narednih sedam dana biti pod uticajem ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora. U Srbiji će narednih dana biti veoma vetrovito.

Ilustracija

Košava će duvati od četvrtka do utorka, a najjača će biti u petak i u nedelju. Olujni udari jugoistočnog vetra očekuju se u Vojvodini, u Beogradu, Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu, povremeno i preko 70 km/h, sa najjačim udarima na jugu Banata, dok na području Vršca očekuju se udari i preko 100 km/h.

Košava će biti uglavnom hladnog karaktera i pratiće je sveže vreme, dok će u subotu i u ponedeljak biti toplog karaktera. Jaki udari košave je posledica uticaja ciklona i veoma izraženog gradijenta (razlika) vazdušnog pritiska.

Zbog jakih udara i olujne košave, u narednom periodu preporučuje se povećan oprez na otvoreom, naročito u parkovima i u šumskim komplelsima. Dodatni oprez biće neophodan i u saobraćaju.

Postepeno slabljenje košave očekuje se od sledećeg utorka, nakon čega se očekuju veoma česte padavine, ponegde i obilnije, uz pojavu grada i grmljavinskih oluja.

Od četvrtka do sledeće srede padavine u Srbiji će biti svakodnevna pojava, a kiša će biti povremeno praćena i pljuskovima i grmljavinom, pri čemu se ponegde očekuju i obilnije padavine. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, naročito u petak i početkom sledeće sedmice.

Subota će biti najsunčaniji dan u narednom periodu. Padavine se ujutro očekuju na severu Vojvodine, a uveče i tokom noći na jugu i jugozapadu Srbije.

U većem delu Srbije u narednih 5 do 7 dana očekuje se da padne od 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, a na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu pri jačim grmljavinskim procesima palo bi preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

U narednom periodu biće relativno sveže za ovo doba godine

Maksimalna temperatura narednih 7 dana kretaće se u većem delu Srbije uglavnom od 16 do 20 stepena. Izuzetak je petak sa temperaturom od 12 do 18 stepeni, subota od 20 do 24 stepena i ponedeljak od 21 do 25 stepeni.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji za sredinu maja od 20 do 24 stepena, one će narednih 5 do 7 dana biti uglavnom oko i ispod prosečnih vrednosti, u četvrtak i za sedam do deset stepeni niže od proseka.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker