ESKALACIJA SUKOBA U MAJDANPEKU: Pripadnici kineske vojske brutalno prebili građane i novinare (VIDEO)

O sukobu radnika kompanije Ziđin i ekoloških aktivista na osmom grebenu planine Starica u petak, 9. septembra, majdanpečka policija koja je po prijavi aktivista izašla na lice mesta, obavestila je Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu koje je naložilo da se identifikuju svi akteri događaja, prikupe obaveštenja kako od njih tako i od svedoka i utvrdi stepen povreda dvojice aktivista, saopštila je PU Bor.

Foto: Facebook

Sukob aktivista koji na Starici iznad Majdnapeka imaju kamp od polovine juna i radnika Ziđina, kompanije koja je većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, a time i rudnika bakra Majdanpek, desila se u petak pre podne.

– Na osmom grebenu Starice, gde je državna zastava Srbije i kamp ekoloških aktivista je grupa od 50 lica kineske nacionalnosti koji su napali dvojicu naših aktivista koji su u tom trenutku bili u kampu. Na lice mesta stiglo je i FTO obezbeđenja iz Beograda, kao i odbornici u SO Majdanpek Irena Barbulović i Vladimir Božić i drugi aktivisti. Tu su i novinarske ekipe sa jasnim obeležjem „press“ na prslucima. Obezbeđenje je spasilo naše aktiviste, postavivši se između nas i Kineza – ispričao nam je aktivista Mladen Vladić, ističući da posle ovoga zaustavljanja nema.

Nenad Miladinović, jedan od dvojice povređenih aktivista u tom incidentu, ispričao je za N1 da su na planinu Starica izašli jer su mašine kineske kompanije nastavile da kopaju uprkos dogovoru o obustavi radova.

Kako Miladinović tvrdi, nakon što je zadobio nekoliko udaraca od strane kineskih radnika tokom polemike, pretrpeo je ubrzo jedan još agresivniji napad prilikom povratka u kamp.

– Onda je za mnom krenuo taj njihov šef kineski i isto počeo da mi se unosi u lice, kao što se i mom prijatelju aktivisti unosio u lice. Unosio se i drao se, a ovi drugi radnici, kineski – troje ih je bilo – okružili su me opet i ja sam njega probao rukom da odgurnem od sebe, a oni su nastavili da me udaraju pesnicama. E, tad je već bila mnogo veća opasnost, mnogo su više, agresivnije krenuli da me tuku. Ja sam tu padao po onom kamenju, prevrtao sam se, borio sam se… Probao sam samo da odgurnem bilo koga ko mi priđe, samo sam se branio time što sam pokušao da ih odgurnem od sebe. Oni su sa svih strana na mene navaljivali. Udarali su me i nogama i rukama – , navodi za N1.

I Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da reaguje zbog „eskalacije sukoba“ na planini Starica kod Majdanpeka. On je u pisanoj izjavi naveo da je „u toku napad kamenicama na kamp branilaca Starice“ iza kog, po njegovim rečima, stoje „kineski nasilnici“.

– Pre dva dana došlo je do teškog fizičkog sukoba, na jednom od puteva na prilazu ka kampu, između aktivista i lica kineske nacionalnosti koji su pokušali da fizičkim preprekama i silom onemoguće prilaz kampu. Navedena lica predstavila su se kao pripadnici vojske Narodne Republike Kine – , naveo je Jovanović a prenela stranka Zajedno.

Policiji je najpre javila jedna aktivistkinja iz kampa da ih napali radnici Ziđina, inače kineski državljani, a potom je stigla i prijava radnika ove kompanije da aktivisti kamenuju njihovu opremu za izvođenje radova i pripadnici PU u Boru odmah su izašli na lice mesta, saopštio je portparol PU Bor.

– Dvojica aktivista izjavila su policiji da su, iako su se prethodno dogovorili da će radne mašine biti sklonjene i da će se radovi obustaviti, videli mašine na putu i prišli kineskim državljanima čija lica nisu mogli da vide zbog zaštitnih maski. Кako su naveli, najpre je došlo do verbalne rasprave, tokom koje ih je između 20 i 30 kineskih državljana okružilo, nakon čega su ih trojica fizički napala, povredila i potom pobegla. Takođe, patroli su rekli i da je jedan kineski državljanin stao ispred fotoreportera, uhvatio i počeo da mu gura fotoaparat, govoreći mu da ne snima – navodi se u saopštenju PU Bor.

U policijskom saopštenju povodom aktuelnih događanja na Starici navodi se takođe i da su aktivisti upućeni da se jave u Dom zdravlja u Majdanpeku kako bi im lekari utvrdili stepen povreda, kao i da je “jedan od zaposlenih u rudniku policiji rekao da, iako su aktivisti bacali kamenice na njihovu opremu, ona nije oštećena”.

Ovo nije bila jedina prijava aktivista policiji u petak, budući da su se tri sata kasnije, patroli ponovo obratili aktivisti i prijavili da su im radnici rudnika na putu do kampa istovarili zemlju i kamenje, kako ne bi mogli da prođu automobilima.

– Zaposleni u rudniku su ovo potvrdili policiji i izjavili da su takvu odluku doneli da bi sprečili aktiviste da dolaze u krug rudnika i zaštitili svoju imovinu – piše u saopštenju PU Bor.

Da je put bio blokiran i da nisu mogli da se spuste sa Starice, potvrdila nam je i novinarska ekipa Pečata i Geopolitike koja je prisustvovala nemilim scenama na Starici.

Nakon intervencija, put je raščišćen i novinarska ekipa je nastavila put Beograda.

– O svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu koje je naložilo da se, u prvom slučaju, identifikuju svi akteri događaja, da se prikupe obaveštenja kako od njih tako i od svedoka, da se utvrdi stepen povreda dvojice aktivista i da se potom ponovo konsultuju sa tužilaštvom, kao i da što se tiče drugog i trećeg slučaja zasad nema elemenata krivičnog dela, a ukoliko bude novih saznanja da se ponovo obrate tužilaštvu – navodi se u saopštenju PU Bor u kome se još kaže i da policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, kao i na identifikaciji kineskih državljana za koje su aktivisti rekli da su ih povredili.

Saopštenjem se oglasila i kompanija Ziđin navodeći da se od 5. juna i početka miniranja na planini Starici, dešavaju zaposleni u kompaniji Srbija Ziđin koper konstantno ometaju “da bezbedno obavljaju svoj posao” .

– Potpomognuti i instruirani od strane lidera takozvanih ekoloških pokreta, aktivisti konstntno, ne samo da opstruiraju planirane aktivnosti kompanije već dovode u opasnost i svoje živote i živote zaposlenih neodgovornim ponašanjem i gerilskim upadima, uništavanjem opreme i zastrašivanjem radnika – saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi “da je jučerašnji incident, koji su ispovocirali agresivni NGO aktivisti, samo jedan u nizu sličnih” kao i da su svi prijavljivani policiji.

-O jučerašnjem incidentu i Uprava policije u Boru dala je svoje saopštenje i jasno, nakon uvidjaja, rekla da su navodi aktivista manipulacija. Neko ko se bori za zaštitu prirode i njeno očuvanje, ne nasrće na druge ljude, svoje sugradjane, ne upada na radne platforme, ne uništava imovinu, ugrožavajući i sebe i druge – saopštio je Ziđin.

U saopštenju kineske kompanije se navodi i da direktan ekonomski gubitak do sada iznosi 200.000 američkih dolara, a indirektni gubitak, uzrokovan obustavom radova, 400.000 dolara.

Inače, društvenim mrežama kruži poziv upućen Majdanpečanima pre svega, da se uključe i podrže akciju: Uslikaj svog komšiju Kineza!

Pokretači objašnjavaju da je cilj akcije da se upoznaju sa licima koja žive sa nama.

– Dobijamo informacije da određeni kineski radnici fotografišu po gradu – ne znamo šta, koga i zbog čega, imamo informacije da se određena grupa kineskih državljana fizički sukobljava sa građanima. Otkažimo gostoprimstvo istima! Majdanpek je miran grad i siledžije, robijaši i divljaci nisu dobrodošli – kažu pokretači akcije “Uslikaj svog komšiju Kineza” moleći istovremeno pripadnike bezbednosti u Majdanpeku da se pod hitno pozabave problematikom, “jer ukoliko se to ne desi bojimo se da će doći do eskalacije sukoba sa Kinezima”.

(Tpknews.com/S.A./Mediji)

PROČITAJ I

3 Komentari

    1. Zbog kredita koje je uzimao Kinezi su vlasnici većeg dela Srbije, a Vojvodine Arapi i njegov brat. Narod je postao roblje isto kao i za vreme turske imperije. Šta vam tu nije jasno.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker