SADA JE SVE JASNO: Austrija prihvatila Kosovo kao nezavisnu državu

Ministar odbrane Austrije Mario Kunasek obišao je danas austrijski kontingent pri Kforu na Kosovu i rekao da je stav Austrije jasan, a to je da zvaničan Beč prihvata Kosovo kao nezavisnu državu.

Kunasek je u izjavi novinarima negirao da izjava austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea dat “Politici” da je “Kosovo deo Srbije”, ugrožava oko 440 pripadnika austrijske vojske u Kforu.

To što je Kosovo izabrao za prvu destinaciju za posetu austrijskim vojnicima, kako je istakao, nema nikakve veze sa debatom o izjavi Štrahea, već se radi o dugo planiranoj poseti.

Balkan je težište aktivnosti austrijske vojske, naglasio je Kunasek, dodajući da je austrijsko angažovanje u tom regionu tradicionalno visoko cenjeno.

Sa oko 440 vojnika iz svih austrijskih pokrajina, među kojima je i sedam žena to je, kako je podsetio, najveći kontingent austrijske armije u inostranstvu.

Rekao je da njegova poseta nije politička misija, već upoznavanje sa međunarodnom misijom. Kunasek će sutra posetiti Bosnu i Hercegovinu gde oko 200 vojnika učestvuje u mirovnoj misiji EU EUFOR/Althea.

Ministar odbrane Austrije je 1999. kao vojnik, na pola godine bio u mirovnoj misiji u Bosni.

(Vesti online)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker