E, MOJ VUČIĆU! U Srbiji sedam odsto stanovnika apsolutno siromašno, trećina građana u riziku

Skoro sedam odsto stanovnika Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a gotovo jedna trećina je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, saopštila je Fondacija Centar za demokratiju (FCD), povodom 20. februara Svetskog dana socijalne pravde.

“Stanovništvo u Srbiji je među najsiromašnijim u Evropi, ekonomske i socijalne nejednakosti u državi su sve izraženije, a izdvajanja za socijalnu pomoć su iz godine u godinu sve manja”, upozorava FCD a prenosi sindikat “Nezavisnost”.

Ocenili su da posebno zabrinjavaju podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa – stanovništva u seoskim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije, jer od svih romskih naselja u Srbiji, 38 odsto njih nije priključeno na vodu, a više od 70 odsto nema kanalizaciju.

Pored toga, Srbija nema odgovarajući zakonski i strateški okvir kojim bi umanjila problem siromaštva, ocenila je fondacija.

Nezavisnost prenosi i izjavu generalnog direktora Međunarodne organizacije rada (MOR) Gaja Rajdera da međunarodna zajednica ne sme propustiti šansu da oblikuje oporavak od kovida-19 tako da će što većem broju ljudi širom planete omogućiti veća ekonomska i socijalna prava.

Kriza izazvana pandemijom pogoršala je nejednakosti, ukazao je prvi čovek MOR-a povodom dana socijalne pravde.

“Najgore su pogođeni oni koji su bili u nepovoljnom položaju pre pandemije mladi, žene, radnici u neformalnom sektoru i radnici migranti, mala preduzeća. Ali ništa od toga nije neizbežno i zavisi od izbora koje donosimo”, rekao je Rajder ukazujući da će izbor kreatora politike oporavka od pandemije odrediti pravac promene.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Kad pitaš penzionere za koga će da glasaju a oni u glas “za Vučića jer gradi puteve” Srbija je pre Vučića bila zadužena ispod 15 milijardi u to su ušli sva zaduženja, računajući i Titova. Sada Srbija zvanično duguje 33 milijarde a predpostavlja se da je dug oko 50 milijardi. Sa tako velikim zaduživanjem Srbija bi trebalo da bude kompletno izgrađena autoputevima. Za vreme Vučića koji Srbijom vlada već 10 godina su uništene sve institucije. Situacija u državi je katastrofalna a narod je kao opijen sa najgorim vladarom u istoriji Srbije. Osvesti se narode dok nije kasno! Državu vodi čovek bez dana radnog staža, čovek koji već 27 godina radi protiv Srbije i Srpskog naroda!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker