AMBICIOZNI PLANOVI: U Velikom Gradištu predstavljene investicije za 2017. godinu (VIDEO)

Povodom predstojećih radova i investicija u opštini Veliko Gradište, predsednik opštine, Dragan Milić, u prisustvu saradnika i direktora javnih preduzeća i ustanova, održao je danas konferenciju za medije.

“I pored postojećih problema, javne službe su na dosta visokom nivou, imaju dobre rezultate u radu, što je i ocena građana.“, istakao je Milić na početku obraćanja.

Što se oblasti obrazovanja tiče, on je naveo da se u opštini već niz godina vodi računa da se deci, odnosno učenicima obezbede što bolji uslovi te da budu adekvatno nagrađeni za svaki uspeh u učenju. Đake sa najboljim uspehom na republičkim takmičenjima, na kraju svake školske godine, opština nagrađuje vrednim nagradama koje će im pomoći pri daljem školovanju.

Opština je kreirala i dobar socijalni program koji sprovodi preko Centra za socijalni rad, kroz socijalnu pomoć koja uključuje besplatnu užinu i prevoz za učenike, pomoć mladencima, nezaposlenim roditeljima, za novorođenu decu, studentima, prevoz penzionerima za odlazak kod specijaliste, ženama za vantelesnu oplodnju i ostale socijalne potrebe. Za ovaj program opredeljeno je 29 miliona dinara iz budžeta.

U Domu zdravlja u Srednjevu izgrađena je ambulanta sa apotekom koja pokriva potrebe gotovo polovine stanovništva opštine i uskoro se očekuje i zvanično otvaranje uz prisustvo ministra zdravlja. Izgradnja je finansirana iz budžeta opštine i sredstvima Ministarstva zdravlja. U Velikom Gradištu završeno je sređivanje Doma zdravlja, zamenjeni su stolarija i pločice i uređeno prijemno odeljenje, a u planu su nabavka još jednog sanitetskog vozila i uređenje dvorišta.

I investicije u obrazovanju su planirane pa je tako za OŠ “Vuk Karadžić“ u Majilovcu za ovu godinu izdvojeno 250 hiljada dinara za opremu. Opština je već nabavila interaktivne školske table za 70 posto svih odeljenja, što je uveliko unapredilo kvalitet nastave, a uskoro će obezbediti i za preostala odeljenja. Najviše investicija u prosveti imaće škola “Miša Živanović“ u Srednjevu gde je ovih dana odobreno 12 miliona dinara od Ministarstva prosvete za izgradnju nove škole čiji se završetak očekuje naredne godine. Takođe, i sredstva u iznosu od 1,5 milion dinara, namenjana za zamenu stolarije u staroj školi, biće preusmerena za završetak novog objekta. Istovremeno, u Carevcu se dograđuje odeljenje Dečjeg vrtića i kotlarnice za Osnovnu školu, vrednosti 1,5 milion dinara.

Ocenjeno je da je Osnovna škola “Ivo Lola Ribar“ u Velikom Gradištu u odličnom stanju, planirana se i postavljanje video-nadzora dok će se rebalanskom obezbediti dodatni milion za zamenu podova ili školskih klupa. Konkurskom su dodeljena dva stana za deficitarne kadrove ove škole, a u planu je još jedan konkurs koji će u potpunosti rešiti ovaj problem.

U Srednjoj školi u toku je projekat za kompletnu fasadu, vrednosti 250 hiljada dinara, a još 400 hiljada biće izdvojeno za računare i video-nadzor. Od Ministarstva prosvete obezbeđena su sredstva za fasadu starog dela zgrade te 2,3 miliona iz budžeta opštine za hidrantsku mrežu, kao zaštita od požara.

Odeljenju Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ u Velikom Gradištu planirano je 100 hiljada dinara za instrumente koje opština svake godine nabavlja dok će 1,5 milion biti preusmeren na investiranje u objekat koji važi za jedan od lepših.

U Turističkoj organizaciji budžetom je predviđeno 1,8 miliona dinara za izgradnju sportske hale na Srebrnom jezeru što sa prenetim sredstvima iz prošle godine čini 87 miliona. Pored redovnih izdataka, planirano je i 150 hiljada za nabavku bicikli te investicija za kišnu kanalizaciju na Srebrnom jezeru.

Preko Sportskog centra planirana se izgradnja hidrantskog sistema, vrednosti 700 hiljada dinara, adaptacija sportskog kompleksa za košarku te 10 miliona za presvlačenje terena tartano podlogom. Tu su i 3 miliona namenjeni za fudbalske svlačionice. Za funkcionisanje Sportskog centra, promociju i razvoj sporta i bič volej izdvojeno je 48 miliona za, što je ukupno 7-8 posto izdvajanja iz budžeta za sport što je više i od proseka zemalja Evropske unije.

Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“ nabaviće ove godine nove knjige u vrednosti 450 hiljada dinara, za klima uređaje je izdvojeno 250 hiljada dok je vrednost radova na renoviranju fasade i stolarije 2 miliona dinara.

Za Kulturni centar planirani su radovi na zameni stolarije i postavljanju hidrantske mreže i gromobrana u vrednosti od milion dinara, a 500 hiljada opredeljeno je za izradu spomenika slavnoj Gradištanki, glumici Žanki Stokić. Sa rumunskim partnerima u toku je realizacija projekta za uređenje kompletne zgrade.

U Narodni muzej će se investirati 200 hiljada dinara za nabavku zbirke starog novca i računarske opreme. Objekat Predškolske ustanove koji je renoviran prošle godine, u odličnom je stanju, a ove će biti nabavljeni novi računari, nameštaj, oprema za obrazovanje i domaćinstvo.

Nastavlja se i s ulaganjima u asfaltiranje, u toku su radovi u Češljevoj Bari, a do kraja maja biće završeno 20 kilometara seoskih ulica. Sredxstvima dobijenim od Ministarstva turizma i Ministarstva privrede završeno je asfaltirane tri kilometra ulica u gradu, a u planu je i asfaltiranje trotoara deset ulica – Trg oslobođenja, Pere Metalca, Braće Buđoni, Starine Novaka, Miroslava Tirše, Žike Popovića, Vlastimira Pavlovića Carevca, Žička, Stefana Dečanskog i Albanske spomenice. Ove godine biće završen i put Zatonje-Biskuplje, u planu je izgradnja kružnog toka kod “Mode“ i zamena postojeće ekonomičnijom LED rasvetom.

Očekuje se i početak 2. faze radova na vodosnabdevanju. Nakon vodoizvorišta u Ostrovu, vrednog 4,5 miliona evra, nastavljaju se radovi od rezervoara iznad Kumana prema naseljima Kumane, Topolovnik, Kisiljevu, Rudarevu, Ostrovu, Carevcu i Tribrodu, u vrednosti 40 miliona dinara. Na vodoizvorištu “Stig“ prvih 150 priključaka očekuje se već tokom aprila, a Veliko Gradište je i jedna od deset opština u Srbiji koja ima vodnu dozvolu za vodoizvorište “Jelak“.

Radovi na gasifikaciji opštine započeti prošle godine, trenutno se izvode u Velikom Gradištu, Belom Bagremu i Požeženu. Predsednik opštine ovom prilikom uputio je izvinjenje građanima zbog čestih prekida vodosnabdevanja koje se dešavalo delom zbog nepostojanja opštinske dokumentacije o položaju pojedinih instalacija, a delom krivicom izvođača. Predsednik je u telefonskom razgovoru za TPKNEWS istakao, da svaki prekid koji se do sada desio urađeno je sve da bude što pre otklonjen. Ujedno moli građane za još malo strpljenja, jer sa završenom gasifikacijom uveliko će se olakšati bavljenje turizmom, poljoprivredom i industrijom a ujedno to će privući nove potencijalne investitore koji su veoma zainteresovani za ovaj vid energije. Najavljeni su i radovi na kanalizaciji, a najinteresantnija investicija biće restauracija glavne ulice, tzv. čaršije. Uz ovu investiciju, izuzetno je zanimljiv i završetak aerodroma gde se već ove godine očekuju prvi letovi. Zbog velikog interesovanja rumunskih gostiju, u Temišvaru je početkom aprila organizovana prezentacija turističke ponude opštine Veliko Gradište.

Projekat uređenja čaršije ukratko je predstavio glavni urbanista opštine, Marin Krešić, pozvavši građane da se uključe u javnu tribinu i od tri idejna rešenja izaberu najbolje te iznesu i svoje primedbe i sugestije.

April je već godinama mesec generalnog uređenja grada i Srebrnog jezera pa je i sada upućen apel građanima da se pridruže i urede domaćinstva i paze na pravilno odlaganje otpada kako bismo Prvi maj i početak turističke sezone dočekali spremni.

Pored ulaganaj u navedene oblasti, predsednik opštine je izneo i problem prodaje Fabrike ulja “Dunavka“ čija se sudbina rešava svakodnevno. Kako se ovih dana se završava procena, za april je zakazana i licitacija.

Na pitanje novinara, Dragan Milić odgovorio je da će u investicije ove godine biti uloženo preko 200 miliona dinara. Pitanja je bilo i u vezi podsticaja opštine u organsku proizvodnju gde je, pored održanog savetovanja za poljoprivrednike, odlučeno i da se deo zemljišta u blizini vodoizvorišta u Ostrovu dodeli na korišćenje nevladinoj organizaciji kako bi se oživela proizvodnja čuvenog pasulja “gradištanca“.

Pored navedenih, u opštini Veliko Gradište realizuje se i niz manjih projekata i investicija kako bi opština bila spremna za nova ulaganja u privredu i turizam što će žiteljima, uz bolje uslove života, obezbediti i nova radna mesta.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker