NEMA VIŠE IZBEGAVANJA PUTARINE: 72 kamere prikupljaće podatke o vozilima na ove tri deonice

Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku sistema za kontrolu korišćenja auto-puta pod naplatom na deonicama Beograd–Subotica, Beograd–Šid i Beograd–Čačak.

Foto: Ilustracija/Depositphotos/rasica

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da će novi sistem poboljšati kontrolu i nadzor kretanja vozila na auto-putu u cilju identifikacije odbega vozila (vozila koja izbegavaju da plate nadoknadu za korišćenje auto-puta izlazeći na tzv. “divljim izlazima”).

Takođe će se, dodaje se, smanjiti redovi i čekanja i sprečiti i kazniti vozila koja imaju veća osovinska opterećenja od dozvoljenih, a biće omogućeno i blagovremeno obaveštavanje korisnika auto-puta o saobraćajnom stanju na naplatnim stanicama ili nekim deonicama auto-puta, prenosi Ekapija. Ovom javnom nabavkom predviđeno je uvođenje novog sistema na ovim deonicama koji će prikupljati podatke o kretanju vozila na auto-putu pomoću kamera postavljenih ispred svake od naplatnih stanica, meriti opterećenja vozila na pojedinim mestima i informisati vozače radio-putem i pomoću promenljive saobraćajne signalizacije.

Sistem podrazumeva montiranje po dva portala (iz svakog pravca po jedan) ispred čeonih naplatnih stanica i ispred petlji na kojima se nalaze naplatne stanice, na kojima se instaliraju kamere za snimanje vozila sa ugrađenim softverom za prepoznavanje registarskih oznaka.

Na auto-putu Beograd–Subotica reč je o naplatnim stanicama Inđija, Beška, Kovilj, Novi Sad, Zmajevo, Vrbas, Bačka Topola i Žednik.

Na deonici Beograd–Šid kamere će biti instalirane na naplatnim stanicama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin i Adaševci – Morović, a na deonici Beograd–Čačak na stanicama Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina. Ukupno će biti instalirano 36 portala i 72 kamere.

Kamere će obezbediti podatke kao što su identifikacija vozila koja prevoze opasni teret sa podatkom o vrsti opasnog tereta, država porekla vozila, klasa, marka i model vozila, kao i njegova boja.

“Do podataka o državi porekla vozila i indentifikaciji vozila koja prevoze opasan teret dolazi se dodatnim analizama registarskih oznaka vozila i oznaka opasnog tereta (metode optičkog prepoznavanja karaktera) i moguće ih je izvršiti na osnovnim verzijama kamera za snimanje vozila. Određivanje podataka o klasi, marki, modelu i boji vozila zahteva dodatne obrade slike vozila koje zahtevaju i unapređeni model kamere koji omogućava ugradnju ovog tzv. naprednog softvera”, objašnjava se u tenderu i dodaje da se ovim konkursom predviđa nabavka četiri kamere sa mogućnošću ugradnje naprednog softvera (Advanced Softwarea).

Sistem će omogućiti i prikupljanje i obradu podataka sa svih video kamera u cilju izračunavanja prosečne brzine kretanja svakog vozila na svakoj od deonica autoputa između dva portala i identifikaciju prekršilaca koji se kreću većom prosečnom brzinom od dozvoljene, kao i obaveštavanje vozača o stanju na naplatnim stanicama i na autoputu putem promenljive signalizacije i RDS-TMC radio-sistema, i uvid u stanje saobraćaja na naplatnim stanicama i obližnjim petljama na auto-putu.

Napominje se da je ovim konkursom obuhvaćen samo sistem video-nadzora, dok će sistem za merenje ukupnog i osovinskog opterećenja vozila u pokretu biti nabavljen kroz poseban konkurs.

Vrednost posla je 260 miliona dinara, a tender je otvoren do 29. decembra.

(Tpknews.com/eKapija)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker