PRAĆENJE IZLOŽBA IZ FOTELJE: Virtuelni sadržaji za vreme korone

U vreme kada ustanove kulture ne rade zbog vanrednog stanja, neke od njih ljubiteljima umetnosti ponudile su virtuelne sadržaje – praćenje izložbi iz fotelje.

Narodni muzej Požarevac

Među njima je i Narodni muzej Požarevac, na čijem su internet sajtu postavljene tri virtuelne ture. 

Jedna od njih nosi naziv „Krstina kuća“, i u njoj je predstavljen centralni muzejski objekat koji se nalazi u Ulici Voje Dulića broj 10, u blizini galerije čuvene sliakrke Milene Pavlović-Barili. U 3D formatu prikazane su stalne izložbene postavke sa eksponatima iz praistorijske, antičke, viminacijumske i srednjovekovne zbirke. Među njima su statue ratnika, oružje i oruđe, pokućstvo i delovi nakita. 

Naredna virtuelna tura prikazuje unutrašnjost „Carskog šatora“ na brdu Tulba, koji predstavlja repliku šatora pod kojim je sklopljen „Požarevački mir“, čuveni mirovni sporazum potpisan 1718. godine između Austrije i Turske, uz posredovanje Engleske i Holandije.

Treća virtuelna tura prikazuje jedan od objekata Etno-sela na Tulbi, sa izloženim pokućstvom, odećom i porodičnim fotografijama iz perioda koji obuhvata kraj devetnaestog i prvu polovinu 20. veka. Ovo selo, formirano 1972. godine, sastoji se iz osam objekata – brvnara, koji svedoče o narodnom graditeljstvu sa područja Mlave i Pomoravlja u 18. i 19. veku.

M.V.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close