PRAĆENJE IZLOŽBA IZ FOTELJE: Virtuelni sadržaji za vreme korone

U vreme kada ustanove kulture ne rade zbog vanrednog stanja, neke od njih ljubiteljima umetnosti ponudile su virtuelne sadržaje – praćenje izložbi iz fotelje.

Narodni muzej Požarevac

Među njima je i Narodni muzej Požarevac, na čijem su internet sajtu postavljene tri virtuelne ture. 

Jedna od njih nosi naziv „Krstina kuća“, i u njoj je predstavljen centralni muzejski objekat koji se nalazi u Ulici Voje Dulića broj 10, u blizini galerije čuvene sliakrke Milene Pavlović-Barili. U 3D formatu prikazane su stalne izložbene postavke sa eksponatima iz praistorijske, antičke, viminacijumske i srednjovekovne zbirke. Među njima su statue ratnika, oružje i oruđe, pokućstvo i delovi nakita. 

Naredna virtuelna tura prikazuje unutrašnjost „Carskog šatora“ na brdu Tulba, koji predstavlja repliku šatora pod kojim je sklopljen „Požarevački mir“, čuveni mirovni sporazum potpisan 1718. godine između Austrije i Turske, uz posredovanje Engleske i Holandije.

Treća virtuelna tura prikazuje jedan od objekata Etno-sela na Tulbi, sa izloženim pokućstvom, odećom i porodičnim fotografijama iz perioda koji obuhvata kraj devetnaestog i prvu polovinu 20. veka. Ovo selo, formirano 1972. godine, sastoji se iz osam objekata – brvnara, koji svedoče o narodnom graditeljstvu sa područja Mlave i Pomoravlja u 18. i 19. veku.

M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker
%d bloggers like this: