ISTOPILE NAM SE DEVIZNE REZERVE: Vučić stigao u poseti Merkelovoj u Berlinu, a iz državne kase nestalo 446 miliona €!?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u jednodnevnu posetu Berlinu, u okviru koje se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) smanjene su samo u prva dva meseca ove godine za čak 446 miliona evra!

Aleksandar Vučić i Angela Merkel u Berlinu

Vučić je juče rekao da će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o situaciji u regionu i dolasku novih nemačkih investitora u Srbiju.

Merkelova je danas nakon sastanka rekla da su Srbija i Nemačka prijateljske zemlje i podsetila da 400.000 Srba živi u Nemačkoj i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije, javlja RTS.

Ona je dodala da “reformski proces u Srbiji ide unapred i da se ispunjavaju standardi EU”, a kao dokaz pomenula je poglavlja koja su otvorena u februaru.

“Želimo da se saradnja i dalje razvija i zato je važno što je premijer Aleksandar Vučić sproveo značajne reforme u prethodnih nekoliko godina. Imamo i veliki napor u tome kako bi stvorio bolju atmsferu za međunarodne investicije i tako je ispunio sve uslove za pregovore”, rekla je Merkel i istakla da se ispunjavaju standardi koje EU očekuje od Srbije.

Istakla je da je to veliki uspeh i poručila Vučiću da takođe nastavi reforme po pitanju pravne države.

Devizne rezerve NBS-u na kraju januara iznosile su 9,85 milijardi evra, odnosno 351 milion evra manje nego na kraju prethodnog meseca. U februaru su dodatno smanjene za 95 miliona na 9,75 milijardi evra. Tako su se devizne rezerve za samo dva meseca smanjile za ukupno 446 miliona evra. Dok u centralnoj banci objašnjavaju da je to sve normalno jer smanjenje deviznih rezervi u januaru najvećim delom je posledica sezonskog efekta, te da je to povezano i sa povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016.

Dok stručnjaci smatraju da su i dodatni faktori uticali na veće smanjenje deviznih rezervi. I da je dodatni uticaj imala i nestabilna politička situacija u regionu, ali i neizvesnost zbog predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker