GOLUBAC: Od Nove godine realizacija dva nova projekta (FOTO/VIDEO)

Opština Golubac radi na realizaciji mnogobrojnih projekata koji se finansiraju iz fondove Evropske Unije i Vlade Srbije,prekogranične saradnje Srbija -Rumunija i iz Opštinske kase.

Predsednik opštine dr Nebojša Mijović, sa svojim saradnicima, nastavlja obilazak mesnih zajednica, u želji da u direktnom kontaktu sa žiteljima tih mesnih zajednica, podeli utiske o rezultatima rada u 2016. godini i planovima za 2017. godinu.

U 2016. je završen tunel kod tvrđave, završen je vatrogasni dom i dečiji vrtić, započeta izgradnja mostova na Peku kod Šuvajića i Donje Kruševice, završeni radovi na graničnom prelazu u Usiju, nastavljeni radovi na šetno-biciklističkoj stazi, obnovljeno nekoliko domova kulture, crkava, sportskih objekata, škola u nekoliko sela i asfaltirano je preko 10 km puteva.

Granični prelaz u Usiju

Započet je program i za podizanje nataliteta, gde svaka majka koja rodi 3. dete dobija mesečno 25.000 dinara narednih 15 godina. Započet je program podrške poljoprivredi, kroz obezbeđenje besplatne stručne službe i besplatno matičenje grla i finasijsku pomoć poljoprivrednicima. Proširen je socijalni programi pomoći starim i teško pokretnim kroz program geranto domaćica. Kupljen je auto za vrtić i školu, a do kraja godine planira se kupovina novog kombi vozila za prevoz pacijenata na hemodijalizu.

Kupljeni auto za vrtić i školu

U 2017. godini se planira da se za investicije izdvoji još veći procenat budžeta (oko 45% od ukupnog budžeta), oko 180 miliona dinara. Trebalo bi da se završi izgradnja mostova u Šuvajiću i Donjoj Kruševici, asfaltira put Krivača-Radenka, završi deo šetno-biciklističke staze do Usija, asfaltira još 10 km opštinskih puteva, nastavi obnavljanje i rekonstrukcija domova kulture, crkava, sportskih objekata i objekata iz oblasti školstva i zdravstva. Nastavlja se podrška poljoprivredi kroz besplatne stručne službe i matičenje, uz nove programe podele junica, ovaca, svinja, koza, pčelinjih društava, sadnica voća…. Rešiće se vodosnabdevanje naselja Kudreš, Maleševo, Dvorište i Brnjica koji decenijama imaju problema u vodosnabdevanju.

Osim toga uz sufinansiranje Ministarstva sporta završiće se sportska hala u Golupcu (svlačionice i pomoćni objekti), vrednost radova je preko 20 miliona dinara.

Dobijena je potvrda, od partnera u programu prekogranične saradnje iz Rumunije, da su prošli projekti izgradnje puta Vojilovo-Barič i opremanje vatrogasnog doma, nabavka vozila, opreme i obuka lica koja će raditi poslove vatrogasaca, čija je vrednost 400.000 i 300.000 evra. Početak realizacija ovih projekata biće u 2017. godini.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker