BORELI – DOGOVOR JE PAO! EU objavila tačke aneksa o kojima se raspravljalo u Ohridu

Evropska unija je objavila tekst Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Foto: Twitter/EEAS

U tekstu se navodi da on postaje sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je sinoć, posle celodnevnih pregovora lidera Srbije i Kosova u Ohridu, da EU smatra “značajnim dostignućem” saglasnost dve strane o Implementacionom aneksu sporazuma, uključujući dogovor o punoj implementaciji obaveza iz ranije postignutih sporazuma u okviru dijaloga pod okriljem Unije.

“Evropska unija pozdravlja današnji dogovor Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji će postati sastavni i obavezujući deo evropskog puta obe strane”, naveo je Borel.

Tekst Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prenosimo u celosti:

 • Ovaj Aneks čini sastavni deo Ugovora.
 • Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.
 • Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.
 • Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.
 • Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.
 • Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.
 • Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.
 • Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.
 • Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.
 • Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana (tačke).
 • Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.
 • Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker