PRINUĐENI DA PRIHVATE “DAJ ŠTA DAŠ: ZZ “Klas invest” iz Požarevca duguje milione za pšenicu poljoprivrednicima

Samo dvojici poljoprivrednika Zemljoradnička zadruga “Klas invest” iz Požarevca mesecima duguje milione za oko 100 tona pšenice koje je preuzela od njih. Umesto da ih isplati po dogovoru još u avgustu prošle godine, ratari novac do danas nisu videli. Umesto toga dobili su mašine ili obećanje da će biti isplaćeni na drugi način, ali, naravno, ne sada.

Foto: Shutterstock

Dvojici poljoprivrednika iz okoline Požarevca Toplici Josiću i Draganu Pajiću Zemljoradnička zadruga duguje gotovo dva miliona dinara za oko 100 tona pšenice koliko su im predali.

U izjavi za Nova.rs Toplica kaže da mu je primarno zanimanje medicinski tehničar, ali da je svaki slobodan minut koristio da dodatno zaradio, pa se usput bavi i poljoprivredom.

– Obrađujem nekih 40 hekatara zemlja. Nedavno sam upoznao Milutina Filipovića iz firme “Klas invest” koji je meni ponudio saradnju, rekavši da se bavi žitaricama. Rečeno mi je da je cena za oko 10 odsto veća od tržišne. Pristao sam na to. Dao sam im pšenicu, ali očekivana isplata koja je trebalo da bude još krajem avgusta prošle godine, nije došla – , kaže Toplica.

Dodaje da je dobio mašine koje su vrednosti od 3.000 evra, a njegov dug iznosi 7.000.

– Te mašine koliko koštaju mogao bi svaki lajk da proceni. Dobio sam sejalicu, vareni plug i tarup za uništavanje rastinja. Ja sam njemu dao skoro 40 tona pšenice – , kaže Toplica.

Kaže da sa „Klas investom“ nema potpisan ugovor, ali i da postoje drugi kojima ta firma duguje za pšenicu.

Bez novca ostao je i poljoprivrednik Dragan Pajić. U izjavi za Nova.rs kaže da nije prihvatio da uzme mašine u zamenu za novac, jer mašine već ima, a posla je sve manje. Zatim mu je ponuđena opet pšenica.

– Pregovori su u toku, nadam se da će sve biti završeno do prve žetve u julu i da će mi tada dati pšenicu. Više od 60 tona pšenice sam im dao. To je vrednost više od 1.500.000 dinara. Čekao sam isplatu u oktobru, pa u decembru, ali nije bilo ništa. Pomenuli su i neku zemlju ili da mi u julu kad počne žetva pšenice daju onu količinu koju sam ja njima dao. Pokušavamo da izvučemo šta možemo – , navodi sagovornik.

ŠTA KAŽU U „KLAS INVESTU“?

Račun ove požarevačke zemljoradničke zadruge nalazi se u blokadi. Vlasnik je Milutin Filipović, dok samu zadrugu čini još četvoro ljudi.

U izjavi za Nova.rs Milutin Filipović kaže da planiraju da ljudima kojima su dužni kao kompenzaciju daju svoje mašine, kao i da su to već uradili.

U slučaju Toplice Josića tvrdi da su mu date mašine koje premašuju ukupnu vrednost duga, te da je Toplica potpisao priznanicu na vrednost duga koja to dokazuje.

– Postoji još samo jedan poljoprivrednik kome dugujemo. U svakodnevnom smo kontaktu i to je praktično rešeno – , kaže Filipović.

Poljoprivrednici su inače zbog lošeg položaja i nisikih otkupnih cena prošle godine blokirali saobraćajnice širom Srbije. Oni su tražili ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze. Ministarstvu poljoprivrede dostavljen je i spiasak zahteva koji su delimično ispunjeni, a ticali su se subvencija, premija za mleko, kredita i kreditnog biroa, podsticaja…Pregovori praktično još traju.

To nije bio prvi put da su poljoprivrednici iz Srbije izveli traktore na ulice. Slične proteste održali su i 2022. godine.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker