PO STAROM RECEPTU: Nakon žetve, poljoprivrednici najavili opšti protest i blokade na teritoriji cele Srbije

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika će završetkom žetve pšenice pokrenuti opšti protest na teritoriji cele zemlje, zbog toga što resorno Ministarstvo poljoprivrede očigledno ne želi da ispune zahteve ratara i izbegava komunikaciju sa njima.

Foto: N1

– Sedam udruženja je jednoglasno donelo odluku da se na obmane Ministarstva poljoprivrede neće ćutati. Čim se završi sezona žetve pšenice, krećemo sa protestima, do konačnog rešavanja problema u poljoprivredi – , navodi Milan Marković iz Udruženja “Stig” Požarevac. 

Odluku o protestima su donela udruženja: “Stig” Požarevac, “Naše mleko”, “Složni Pidikanci” Bavanište, “Brestovački Ratari”, “Spas i opstanak Zapadne Srbije”, “Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja” i ” Severni Banat” Kikinda.

– Nije poštovan dogovor sa sastanka 5. juna ove godine, kada smo razgovarali sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za agrarna plaćanja. Dogovor je bio da će sazvati novi sastanak kako bi nas informisali o realizaciji dogovorenih zahteva iz 2023. godine. Mi smo bili krajnje korektni i fer. Očekivali smo novi sastanak u roku od sedam do deset dana. Međutim, nismo dobili odgovor na mejl koji je poslat sa zahtevom za naredni sastanak – , kaže Marković i dodaje da novi sastav Ministarstva poljoprivrede izbegava odgovore i ne rešava u dogovorenom roku ono što je potpisano i dogovoreno do sada.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov iz Bavaništa, navodi da je razlog protesta, to što nije isplaćena subvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka.

– Za sedam do deset dana kada se završe aktuelni poljoprivredni poslovi oko pšenice, održaćemo sastanak svih sedam udruženja. Dogovorom će se odlučiti da li će to biti neke protestne vožnje poljoprivrednom mehanizacijom, blokada puteva ili neka druga metoda. Javnost u Srbiji biće blagovremeno obaveštena – , potvrdio je Jovan Jovanov. 

Podsećamo, predstavnici sedam udruženja 5. juna imali su pregovore sa resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem i državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Sašom Stevanovićem. Martinović je tada, posle sastanka saopštio da “Ministarstvo poljoprivrede nastoji da u skladu sa mogućnostima, odgovori na zahteve poljoprivrednika, kao i da će u okviru Ministarstva biti temeljno sagledana situacija”. Ovaj razgovor bio je iniciran nizom protesta srpskih poljoprivrednika.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker