A ZAGAĐENJE VAZDUHA? Zbog manje gasa iz Rusije, Austrija reaktivira staru elektranu na ugalj

Pošto Rusija već danima isporučuje manje količine gasa Austriji, na kriznom sastanku odlučeno je da se reaktivira i stara elektrana na ugalj Melah.

Screenshot

Elektrana Melah je na proleće 2020. ugašena nakon 34 godine rada. Ona će, prema odluci sa sastanka, na kojem su učestvovali kancelar Karl Nehamer, ministar privrede Martin Koher i energetike Leonore Gevesler, u slučaju obustave isporuke gasa iz Rusije biti reaktivirana.

Takođe je doneta odluka o nabavci potrebnog uglja.

Elektrana Melah, koja se nalazi južno od Graca, poslednja je elektrana na ugalj u Austriji. Za njeno reaktiviranje, kako je naglašeno, potrebno je više meseci.

Vlada Austrije je ranije odlučila da popunjenost skladišta za gas mora biti 80 odsto pred početak grejne sezone, koja traje od oktobra do marta. Trenutna popunjenost skladišta gasa je na svega 40,9 odsto, i ona se povećava i pored smanjenjih isporuka.

Austrijska vlada je, pre par nedelja, za kupovinu strateških rezervi gasa u visini od 20 teravatsati, od čega najmanje 7,4 teravatsati mora biti iz nekog izvora koji nije ruski, stavila na raspolaganje do 6,6 milijardi evra.

Nedavno usvojeni zakon o diverzifikaciji gasa podstiče kupovinu gasa koji nije iz Rusije sa do 100 miliona evra, a domaća industrija dobila je mogućnost za samostalnu nabavku gasa.

Pored toga predviđena je finansijska podrška industrijskih kompanija za zamenu gasa drugim energentima.

Da bi se iskoristila kompletna skladišna struktura, uspostavljeno je pravilo “koristi ili gubiš”, pa je svima koji imaju skladišta naloženo da moraju da ih napune ili te kapacitete stave drugima na raspolaganje.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker