BANKE PRETE DUŽNICIMA: Povucite tužbe do 31. decembra ili ste…

Posle nezakonitog mišljenja Višeg kasacionog suda punog režimskih sudija, kojim je potpuno podržan bankarski lobi protiv naroda i zbog čega su advokati pokrenuli protest, sada su banke postale agresivnije.

Ilustracija

Banke su uputile upozorenje građanima Srbije koji su ih tužili zbog nezakonitih troškova obrade kredita i plaćanja premija osiguranja kod NKOS, da povuku svoje tužbe do 31. decembra ove godine.

U slučaju da to ne učine, kako proizilazi iz saopštenja Udruženja banaka Srbije, banke se neće odreći prava da od dužnika naplate i troškove sudskog spora (pošto su sigurne da će spor dobiti uz pomoć Vučićevog pravosuđa).

Advokat Ivan Ninić povodom ovog saopštenja se oglasio na Tviteru i poručio:

„Ovi definitivno nisu normalni, sprdaju se i zato bi odgovor advokature mora da bude BRUTALAN! Od obustave rada, preko protesta, do posebnog angažovanja po svim aspektima bankarskog poslovanja u Srbiji i korišćenja svih mehanizama“.

Udruženje banaka Srbije saopštilo je da banke pozivaju građane koji su ih tužili do 17. septembra 2021. godine, po osnovima na koje se odnose stavovi Vrhovnog kasacionog suda usvojeni na sednici od 16. septembra ove godine, da se odreknu podnetih tužbenih zahteva najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

„U tim slučajevima banka će se odreći prava na naplatu svojih troškova od njih i predložiće sudu, ili će se saglasiti sa već iznetim predlogom, da u pogledu troškova spora dosudi da svaka strana snosi svoje troškove“, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije.

Udruženje je reagovalo, kako se navodi u saopštenju, povodom „različitih informacija u javnosti o postupanju banaka u primeni dopune pravnih stavova o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, koje je donelo Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda, na svojoj sednici od 16. septembra 2021. godine“ , navedeno je u saopštenju banaka.

Podsećamo, Vrhonvi kasacioni izneo je nedavno novi stav kao dopunu svom stavu datom 2018. godine, iz kog proizilazi da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod NKOSK.

Eksplicitno je pojašnjeno da banke ne moraju ni da navode strukturu svojih troškova.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker