ZATVORENE 52. ALASKE VEČERI: Alaske večeri u Velikom Gradištu okupilo 800 učesnika (FOTO/VIDEO)

Proteklog vikenda, 21. i 22. jula u Velikom Gradištu održane su 52. Alaske večeri, manifestacija sa najdužom tradicijom u ovoj opštini.

Tokom svog životnog puta, Alaske večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i svoj grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti koji dolaze sa strane, cele godine sa nestrpljenjem iščekuju najvažniji događaj u gradu.

Ove godine, dva festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima, u kojima je učestvovalo oko 800 učesnika. Organizacioni odbor trudio se da glavna tema svih takmičenja bude Dunav, i život Alasa kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo.

Prvog dana festivala u 10 časova podignuta je zastava Alaskih večeri a od 19 časova krenuo je noćni lov na šarana. Dok na sportskom poligonu odigrane su polufinalne borbe u odbojci na pesku.

U večernjim časovima održan je izbor za MIS Dunava a program je otvorio zamenik predsednika opštine i predsednik organizacionog odbora, gospodin Slađan Marković uz tople reči dobrodošlice svim prisutnim posetiocima manifestacije. Dvanaest devojaka sa teritorije cele Srbije takmičilo se za laskavu titulu, a za najlepšu devojku proglašena je Saška Trailović iz Kostolca.

Dok se na bini odigravao pravi spektakl, u gradskom parku posetioci su degustirali čuvenu Alasku čorbu, kao i girice na žaru, koje su za ovu priluku preko 500 porcija riblje čorbe i preko 500 porcija girica pripremale žene iz udruženja „Topolovčanke“ iz Topolovnika.

U subotu, 22. jula jutro je počelo burno, u 6 časova Alasi su u čamcima isplovili na Dunav i krenuli u nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. Ovo takmičenje odigravalo se nekoliko časova na Dunavu, a prvo mesto osvojio je tandem Dokić Milivoje i Dokić Filip iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 25 kilograma i 800 grama, drugo mesto osvojili su Pavlović Ivan i Paunović Petar iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 9 kilograma i 600 grama, a treće mesto Dinić Vladislav iz Smedereva i Rajčić Aleksandar iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 7 kilograma 650 grama.

U 7 časova završeno je takmičenje u noćnom lovu na šarana, treće mesto osvojio je Miroslav Vasić iz Velikog Gradišta, drugo mesto osvojio je Miroslav Živković takođe iz Velikog Gradišta, prvo mesto osvojio je Ivan Stokić iz Popovca.

U 17 časova na Srebrnom jezeru odigrana je vaterpolo utakmica, a u 20 časova završeno je finale u odbojci na pesku. Treće mesto u odbojci na pesku osvojili su Vučković Darko i Životić Dragan, drugo mesto Mandić Dragan i Prakljačić Slobodan a laskavu titulu pobednika poneo je tandem Blažević Ivan i Martinović Nikola.

Centralni deo manifestacije je takmičenje u pripremanju najbolje Riblje čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupilo je rekordan broj kandidata iz našeg divnog grada i gradova širom Srbije- Beograda, Vršca, Požarevca, Kostolca, Ćuprije, Kragujevca, Vranja. Takmičenje je završeno u 17 časova, a žiri sastavljen od eminentnih poznavaoca ribljih specijaliteta, ocenjivao je ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi.

Oko kotlića je vladala vesela atmosfera, a među 155 čorbi kaoje su skuvane u gradskom parku, treće mesto je osvojio Nebojša Mišić iz Kostolca, drugo mesto Sretko Nikolić iz Rama a za vrhunske meraklije ali i sve druge koji uživaju u ribljim specijalitetima kao melem za dušu, za šampiona u spravljanju riblje čorbe u Velikom Gradištu proglašen je Mihajl Šulc.

Svečano proglašenje najboljih u svim kategorijama odvijalo se na gradskoj sceni u parku, centralnog dana manifestacije. Nagrade za bućku uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, nagrade za noćni lov na šarana uručila je direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, za treće mesto u kategoriji odbojka na pesku nagradu je uručila direktorka Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Branislavka Veličković, drugo mesto uručila je Gordana Jecić, pomoćnik predsednika opštine a pobednicima pehar je predao predsednik sportskog saveza Dušan Banović. Nagrade za najbolje riblje čorbe uručio je Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Nakon proglašenja pobednika počeolo je opštenarodno veselje, uz najveće hitove Lepe Lukić. U odličnom raspoloženju, u gradskom parku, igralo se i pevalo, a u jednom trenutku razvilo se i veliko narodno kolo. Pored legende narodne muzike Lepe nastupio je i Nemanja Kujundžić.

TPKNEWS/TOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker