OBEĆALI, PA IM NISU DALI: Zašto predsednik NS Vlaha nije podržao entuzijaste KUD “Rusaljka” iz Duboke

U organizaciji opštine i Centra za kulturu “Bosilegrad“ organizuje se tradicionalni dvanaesti Međunarodni folklorni festival “Bosilegradsko Kraište peva i igra“, koji budi i jača svest o kulturnom nasleđu bugarske nacionalne manjine koja živi u Srbiji, kao i bliskih naroda na Balkanu, time gradi mostove prijateljstva, saradnje i tolerancije i na taj način doprinosi sveukupnom razvitku celog regiona.

Bosilegradsko Kraište peva i igra

Festival ’Bosilegradsko kraište peva i igra’ je manifestacija revijalnog karaktera na kojoj će ove godine nastupiti preko trideset folklornih ansambala i pevačkuh grupa iz Bugarske, Makedonije, Grčke, Mađarske i iz nekoliko gradova Srbije. Pokrovitelji festivala su Opština Bosilegrad, Centar kulture „Bosilegrad“, sufinansijeri Ministartsvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Bugara u Srbiji, Turistička organiѕacija Srbije i mnogobrojni sponzori. Vreme održavanja je od 27. jula do 02. avgusta 2021. godine. Poziv i čast da učestvuju na ovom prestižnom festifalu dobilo je i Kulturno umetničko društvo “Rusaljka” iz Duboke.

Međutim, posle višemesečnih priprema za učešće na festivalu, stigla je informacija da obećana finansijska pomoć za putovanje i smeštaj u Bosilegradu neće stići od Vlaškog nacionalnog saveta i opštine Kučevo iako je obećana pre više od dva meseca a organizatoru manifestacije je potvrđeno učešće folkloraša iz Duboke. Članovi folklornog društva KUD “Rusaljka” su ovu vest primili sa ogromnim razočarenjem u pisanoj poruci od predsednika KUD “Rusaljka” inače bliskog saradnika aktuelne vlasti u Kučevu. Sve ono za šta su se pripremali proteklih dva meseca je u jednom danu “palo u vodu”.

KUD “Rusaljka” iz Duboke osnovano je sa ciljem da kroz pesmu i igru neguje tradiciju i običaje svog kraja. U svom bogatom i raznovrsnom programu folklorni ansambli izvode igre iz svih krajeva Srbije. Svojom muzikom i živopisnim nošnjama, koje su originalne za region nisu ostavile nikog ravnodušnim. Mnogobrojni etnolozi iz raznih država sveta samo zbog njih posećuju ovo selo. U svom sastavu imaju dva ansambla i oko 40 članova. Negovanje tradicije kroz folklorne igre i pesme važno je za očuvanje identiteta i integriteta svakog naroda. Učesnici su mnogih festivala u zemlji i inostranstvu, kao i dobitnici mnogobrojnih nagrada i priznanja. Posebno po čemu ih izdvajamo od ostalih je pridavanje velikog značaja prazniku Duhovi za koji su vezana brojna verovanja i obredne radnje svojstvene selu Duboka i na daleko čuvenim Dubočkim kraljicama i “Rusaljki kolo”. Ovaj neobičan i lep obred duboko je ukorenjen u tradiciju Vlaha homoljskog kraja, prvenstveno u selu Duboka. Njihov ritual pretvoren je u zanimljiv i atraktivan scenski nastup koji se izvodi za brojne posetioce na kulturno-umetničkim manifestacijama.

Običaj Dubočkih rusalja i kraljica i njihove obredne igre, kroz scensko-umetničku formu, pretvoren je u jednu od najlepših koreografija Srbije.

Zašto predsednik Vlaškog nacionalnog saveta u Srbiji koji je ujedno i predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Kučevo, Novica Janošević i predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajčić nisu ispunili obećano da će finansijski podržtli entuzijaste KUD “Rusaljka” iz Duboke i time im omoguće učešće na Međunarodnom folklornom festivalu “Bosilegradsko Kraište peva i igra“ je samo njima znano?

(Dopisnik Tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

12 Komentari

  1. Briga Novicu Janoševića za folkloraše iz Duboke. Nacionalni savet Vlaha služi da Novica i okupljeni oko njega primaju ogromne plate

  2. Žao mi je ljudi koji su se pripremali za ovu manifestaciju a onda ih predsednik NSV i predsednik opštine Kučevo ladno otkačili. Nek glasaju za njih ako su ludi

  3. Velike su vrućine pa ne mogu deca da igraju? Umesto njih igraće Kučevačka bulumenta i to u hotelu, nekoj od pećina ili negde drugde i pare će opet da se potroše. Bitno je da se okreće. Kolovođa će još malo biti gospon Janoš a posle videćemo?

  4. Ako je vlast u Kučevu formirana po volji njenih građana na jedan fin i pošten demokratski način i ako ne kradu neka im je bog upomoć u suprotnom neka trunu u zatvoru. Siguran sam da im nije svejedno kada slušaju s šta se sve dešava u njihovoj stranci i to na vrhu. I na kraju svako neka ispašta za ono što je učinio.

  5. Budzet opstine Kucevo sluzi samo za plate sendvicara. Budzet Nacionalnog saveta Vlaha sluzi takodje za plate i putovanja sendvicara. Sendvicarska opstina nema sta. Sram ih bilo

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker