NASTAVLJENA TRADICIJA: Manifestacija “Sačuvajmo od zaborava” održana po treći put u Topolovniku (FOTO)

U subotu 28. septembra, u Topolovniku kod Velikog Gradišta, održana je treća po redu kulinarsko – kulturna i turistička manifestacija „Sačuvajmo od zaborava“, posvećena afirmaciji narodne tradicije i života na selu.

Foto: TOVG

U prepodnevnim časovima učesnici takmičenja u pripremanju svadbarskog kupusa zagrejali su svoje kotliće i stavili kupus na krčkanje. U 16 časova otvorena je izložba udruženja iz cele Srbije koja su na štandovima uređenim u tradicionalnom duhu predstavili najdragocenije stvari njihovog zavičaja.

U okviru kulturno – umetničkog programa nastupili su Kulturno umetničko društvo iz Topolovnika i Ansambl narodnih igara i pesama „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta, kao i učenici osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar” iz Topolovnika i najmlađi sugrađani iz PU ,,Majski cvet”. Sve goste i sugrađane pozdravila je predsednica Udruženja žena Topolovčanke Sandra Paunović.

Zabavni program za učesnike nastavljen je u domu kuilture, a pre svečane večere uručene su zahvalnice i nagrade pobednicima u svim kategorijama.

Žiri u sastavu Nenad Marković, Kristina Zarvić, Momčilo Golubović i Slaviša Milovanović imao je težak zadatak da u mnoštvu lepih, pa I prelepih štandova i kulinarskih specijaliteta nagradi najuspešnije u različitim kategorijama.

Treće mesto u kuvanju svadbarskog kupusa osvojila je ekipa iz Topolovnika ,,Russian Gang”, drugo mesto pripalo je Lovačkoj sekciji Topolovnik, a najbolji svadbarski kupus pripremila je ekipa ,,Čičine delije” iz Rama.

Najlepšu slatku pitu pripremilo je udruženje žena ,,Zlatna ruka” Đurakovo-Popovac, najlepšu slanu pitu pripremilo je uduženje žena ,,Sestra Jelica” iz Malog Crnića. Najlepše slano jelo skuvale su članice udruženja žena ,,Prelo” iz Lugavčine, najlepšu štrudlu zavilo je udruženje žena iz ,,Pomoravski vez” iz Osipaonice, i najlepšu pogaču umesile su žene iz udruženja Prugovo.

Nagradu za najukusniji doručak dobilo je udruženje žena ,,Gergine” iz Kobilja. Najlepši ručni rad izložile su članice udruženja ,,Kolo srpskih sestara” iz Požarevca, najuređeniji štand opremilo je udruženje žena ,,Ramski cvet” iz Rama a najbogatiju trpezu udruženje žena ,,Biskuplje “ iz Biskuplja. Najstariju domaćicu imalo je udruženje ,,Sveti Trifun” iz Saraorca, a najmlađu domaćicu imalo je udruženje ,,Vidovdan” iz Velikog Sela. Nagradu za najtradicionalnije jelo dobilo je udruženje žena ,,Klenovnik” iz Klenovnika.

“Sačuvajmo od zaborava” manifestacija koju već treću godine za redom uspešno organizuju članice Udruženje žena Topolovčanke, privlači veliki broj ljubitelja narodne tradicije. Uz tradicionalne specijalitete i svadbarski kupus, veselo raspoloženje vladalo je među učesnicima koji su pripremili obilje ukusne hrane. Ulaznica na događaj bila je dobro raspoloženje, a veliko narodno kolo igralo se do dugo u noć. Udruženja među sobom sarađuju i tvrde da svaki novi događaj na kome zajedno nastupaju, širi ljubav i prijateljstvo, a da je svako novo druženje događaj koji će dugo čuvati od zaborava.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker