KURC NEĆE DA ČEKA BRISEL: Austrija uvodi “kovid-pasoš” od aprila!

Austrija namerava da već od aprila uvede takozvani “kovid-pasoš” koji treba da omogući ponovo slobodu putovanja, saopšteno je nakon sednice vlade.

Foto: Ilustracija/G.J.

“Ne želimo da čekamo na primenu na evropskom nivou”, ukazao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc odluku Austrije da prednjači u uvođenju “kovid-pasoša”.

On je istakao da je to prvi korak i priprema za evropsko zajedničko rešenje.

Naime, Evropska komisija planira da do 1. juna sprovede u delo odluku o uvođenju sertifikata kojim bi se omogućilo slobodno putovanje.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober najavio je da će Odboru za zdravstvo austrijskog parlamenta svoj predlog predstaviti već sutra i naglasio da treba da se reše pravna i tehnička pitanja, na čemu od 12. marta već radi nadležna ustanova.

On je objasnio da će “kovid-pasoš” biti sproveden u dve etape.

“Prva etapa je unošenje rezultata testova, kako ne bi bilo više potrebno sa sobom nositi papir sa rezultatom već se omogućilo korišćenje usluga uz QR kod. To će početi od sredine aprila. Druga etapa predviđa unošenje i dokaza o imunitetu za izlečene i vakcinisane, što će uslediti najkasnije do juna”, rekao je Anšober.

“Kovid-pasoš” sadržaće sertifikat o vakcinaciji, sertifikat o testiranju pi-si-ar ili antigenski, kao i sertifikat o izlečenju (najranije od 20. dana od prvog pozitivnog pi-si-ar testa).

Taj elektronski dokument biće besplatan za građane EU i sve pripadnike takozvanih trećih država koji žive u Uniji. Validnost kovid-pasoša predviđena je do kraja pandemije.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da i pored skorije ponovne uspostave slobode putovanja treba biti uzdržan.

On je podvukao da zajednički evropski kovid-pasoš najpre treba da omogući putovanje unutar EU.

“Prvi cilj mora biti da uspostavimo ponovo unutarevropsku movilnost”, rekao je Šalenberg.

Što se tiče putovanja u treće zemlje, ukazao je da će se “ophođenje” prema državama izvan Unije uskoro razmatrati.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker